Utorak 24.03.2015.
11:11
E. V.

Laušević ponovo glumi

youtube.com/Izdavačka kuća HIPATIA
Konačno opet pred kamerama: Žarko Laušević

Snimanje filma "Smrdljiva bajka" trebalo bi da počne za dve nedelje, što znači da će se Laušević ovog puta duže zadržati u Srbiji.

- Inspiraciju za ovu priču sam našao posmatrajući par beskućnika, muškarca i ženu, kako se drže za ruke. Bio je to jedan od najdirljivijih prizora koji sam video. Pratio sam ih jedno vreme. Živeli su u kanalizacionom šahtu. Dva junaka, dva antiheroja, ponižena, osuđena, odbačena od svih, otkrivaju snagu ljubavi u sebi i sopstvenom iskupljenju. Oni, na neki način, predstavljaju spasioce svega lepog i uzvišenog, svega što nas čini ljudima - napisao je reditelj Momčilović na zvaničnom sajtu filma "Smrdljiva bajka".

On ističe da film vidi kao egzistencijalističku melodramu - dvoje ljudi koji su se odrekli svih zemaljskih potreba osim potrebe za ljubavlju. Laušević igra Momu, skitnicu koji pati od depresije, dok mu je partnerka Jelena Đoković koja glumi Emu koja se lečila od alkoholizma. Jedno drugom ulepšavaju dane, dovijaju se u potpunoj nemaštini, venčava ih Kralj klošara koji živi na deponiji, a potom njih dvoje pronalaze bebu pored kontejnera i život nastavljaju utroje.

- Razlog zašto osećam potrebu za ovim filmom jeste to što želim da prikažem nešto što će nas podići kada postoji toliko briga oko nas i u nama, u momentima kada smo izgubili osećaj davanja nežnosti, brigu o drugima i potrebu za čistom ljubavlju - kaže Momčilović.

I baš jedna takva neobična ljubavna bajka biće prilika za povratak Lauševića pred kamere. Glumac koji je do sada igrao u više od 60 filmova i TV serija, koji je osvojio sve moguće nagrade, od Zlatne arene za ulogu u filmu "Oficir s ružom" do "Cara Konstantina", nagrade "Zoran Radmilović", Gran pri na Filmskim susretima u Nišu, priznanja u Herceg Novom...

Muzičari na češlju

Reditelj Miroslav Momčilović okupio je impresivnu glumačku ekipu, a pored Žarka Lauševića i Jelene Đoković, u filmu igraju i Petar Boživić, Bojan Žirović, Miloš Vlalukin, Nebojša Ilić i drugi.
- Ključ mog rediteljskog pristupa leži u samom naslovu filma - Smrdljiva bajka. Zato i slika i zvuk treba da prenesu jedinstvo suprotnosti. Smrad i bajku, držanje za ruke u okruženju deponije... Dominantna boja u fotografiji biće boja rđe jer rđa i jeste svuda oko njih. Muzika svedena i decentna u izvođenju muzičara na češlju i usnoj harmonici, inače omiljenim instrumentima beskućnika - otkriva Momčilović.

Njegova blistava glumačka karijera naglo je prekinuta 31. jula 1993. godine kada je Žarko umrtvio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a teško ranio Andriju Kažića pokušavajući, kako je objasnio kasnije na suđenju, da zaštiti sopstveni život i svog brata Branimira. Zatvorsku kaznu izdržavao je u Spužu i Požarevcu, a krajem '90-ih preselio se u Nujujork gde živi i danas, ali se ne bavi glumačkim poslom.

2024 © - Vesti online