Utorak 24.03.2015.
09:51
D. Lukić - Vesti

Evropska unija i Rusija (2): Zapad parama da zadrži Helene

Reuters
Nacionalna zastava na Akropolju: Prkos Grka u borbi za opstanak

Istovremeno, on prognozira da će Atini biti vrlo teško da se u sadašnjoj ekonomskoj situaciji distancira od EU i NATO. Podseća da još od Konstantina Karamanlisa, u Grčkoj živi teza na nivou dogme, da "Grčka pripada Zapadu", ali su svi znaci da je ta konstanta, ako je ikada to i bila, sada ozbiljno dovedena u pitanje.

Jedan od razloga je produžena eknonomska kriza u zemlji, koja je u šest proteklih godina koštala Grčku četvrtine bruto nacionalnog proizvoda, milion izgubljenih radnih mesta i - na kraju - "ponosa ovog ponosnog naroda" (Mejl).

Sve se to odigravalo u krilu grčkog članstva u Evropskoj uniji i NATO-u, a posledica mu je da politika Rusije stiče sve više simpatija među Grcima.

Samjuel Hantington je, u njegovoj postavci o "Sukobu civilizacija" smestio Grčku u "Pravoslavnu osovinu" koju predvodi Rusija.

Tu tezu su osporavali mnogi teoretičari na Zapadu, ali je ona naširoko prihvaćena u samoj Grčkoj.
Jedna opširna anketa Centra za strateška istraživanja "Pju", našla je da 63 odsto Grka gleda na Rusiju sa naklonošću. Samo 23 odsto Grka pozitivno se izrazilo o EU, u istraživanju koje je lane objavio "Evro-barometar".

Deo analitičara u Londonu stoji i dalje kod mišljenja da bi Grčka pogrešila ako bi, u ovoj igri sa Briselom i Trojkom, odigrala sve karte na Rusiju i time "Učinila strateški zaokret".

Istina, pominje se odmah da Rusija nije pomogla "njenom pravoslavnom bratu-Kipru kada se (2003. godine) našao na samom rubu ekonomskog kolapsa". Drugi, pak, skreću pažnju da je Putin već ponudio nove investicije i bolje uslove otplate za pozajmicu od 1,5 milijardi evra koje je Rusija prošlog meseca odobrila Kipru. Ali ovo je - ide odgovor na odgovor - usledilo tek pošto je predsednik Nikos Anastazijades odobrio pristup ruskoj floti u kiparske luke.

Većinsko mišljenje među poznavaocima mediteranske politike u Londonu glasi da Zapad mora što pre da, novcem i bez surovih uslova, omogući "punu integraciju i aktivan ostanak Grčke u evroatlantskim strukturama", pre nego što Atina "postane plen Rusije".

Trampe EU za Ruse

U Londonu se upozorava i na "veliki rizik" od potcenjivanja opasnosti (od prelaska Atine u ruski tabor) ukoliko bi Grčka, izložena sadašnjim zapadnim uslovljavanjima za dobijanje svežeg novca, odlučila da izađe iz zone evra. Jedna analiza na britanskom radiju Bi-Bi-Si 4, najslušanijoj stanici na Ostrvu, upozorava da bi izlazak Grčke iz evrozone uveliko rasplamsao antievropska raspoloženja među Grcima: "Izolovana i oslabljena Grčka ugrozila bi ceo region, uključujiući i EU". To je sada i glavni ulog u aktuelnoj grčkoj igri sa elementima drame, a paralelno sa tim ide i zabrinutost da bi "oslabljena zemlja, nakon što napusti evrozonu i - sva je prilika - i Evropsku uniju, potom bila širom otvorena za još čvršće veze sa Rusijom".

KRAJ

2024 © - Vesti online