Utorak 24.03.2015.
09:37
Ž. Marković - Vesti

Franak i dolar gase ambasade?!

Reuters
Valutni potresi ugrozili diplomatiju BiH

Šefica misije u Njujorku Mirsada Čolaković otkrila je da će, ukoliko se nastavi trend divljanja kursa američkog dolara, gotovo sigurno doći do blokade rada ovog DKP-a.

- Finansijsko stanje je takvo da službenici i nižerangirane diplomate doslovno preživljavaju, a u slučaju daljeg rasta dolara nije sigurno da li će dobiti i iznose za punu stanarinu. To bi potpuno urušilo ugled BiH, pogotovo u ovom momentu kada nam Evropa otvara vrata, kada smo u tri ili četiri najvažnija tela UN, o čemu niko ne piše - rekla je Čolakovićeva za "Nezavisne novine".

Prema informacijama do kojih su došle "Vesti", finansijska situacija u misiji pri UN-u bila je loša i ranije, pre nego što je dolar počeo da jača.

O nezavidnom položaju radnika u misiji tada je obaveštena i centrala Ministarstva spoljnih poslova u Sarajevu, ali odgovarajuća reakcija nije usledila. Razlog za to je što država BiH plaćanje svojih diplomatskih predstavništava vezuje za vlastitu valutu, a ne za valutu zemlje u kojoj se predstavništvo nalazi. Svaka varijacija domaće valute stoga uzrokuje probleme.

- Sistem je zakazao, a možete se i uveriti koliko smo se svih ovih godina obraćali Ministarstvu - potvrdila je Čolakovićeva.

Alarmantnu urgenciju u januaru poslao je u Sarajevo i stalni predstavnik BiH pri UN-u u Ženevi Miloš Prica koji se požalio na rast kursa švajcarskog franka. U dramatičnom apelu Prica je čak naveo i cene nekih životnih namirnica, istakavši da je pozicija diplomata u ovom predstavništvu postala neizdrživa.

Da li će BiH ostati bez važnih DKP-ova zasad je potpuno neizvesno. U MSP-u će uskoro doći do promena, s obzirom na to da je novi Savet ministara pred imenovanjem, pa će ministra Zlatka Lagumdžiju, ako se ne desi nešto nepredviđeno, zameniti Igor Crnadak. Već prvi ozbiljan posao koji će novi ministar imati na dnevnom redu biće spasavanje DKP mreže od potpunog posrnuća.

Sistemski problem

Zamenica ministra spoljnih poslova BiH Ana Trišić-Babić ocenila je pre nekoliko dana da su svakoj državi u svetu dve najbitnije diplomatske destinacije misija u Njujorku i ambasada u Vašingtonu.
- Sada smo dovedeni u situaciju da ova dva DKP-a ne mogu funkcionisati?! Apsolutno niko nema želju da se MSP izvuče iz krize, i tako je već godinama. MSP je svima postao zadnja rupa na svirali, ovo je već postao sistemski problem - rekla je Trišić-Babićeva.


 

2024 © - Vesti online