Utorak 24.03.2015.
09:11
J. L. Petković - Vesti

Albanski san o jednoj državi

Tanjug/AP
Zajednička sednica dve vlade: Edi Rama i Isa Mustafa

Moguće je da na političkom nivou, kako tvrde, nikome takva ideja nije ni na kraj pameti, ali je činjenica da su se prethodnih meseci po Kosovu pojavljivale zastave "Velike Albanije" poput godine na Domu kulture u Dečanima, zatim putokaza u Vitini, kao i da neretko pred lokalnim kosovskim institucijama, ustanovama i kompanijama u Prištini umesto njihove, stoji zastava države Albanije.

Možda je baš zato i albanski premijer Edi Rama organizovao da okrugli sto za kojim su juče sedeli premijeri i ministri bude prekriven plavim stolnjakom sa žutim zvezdicama, što asocira i na kosovsku, ali i na zastavu Evropske unije.

Na sednici u Tirani se govorilo o 11 različitih tema, između ostalog o saradnji u bezbednosnom sektoru, a potpisani su i razni sporazumi, memorandumi i protokoli, među kojima je dogovorena saradnja u oblasti unutrašnje kontrole, ministarstava finansija i ministarstava kulture.

Prva sednica dve vlade je održana u januaru 2014. godine u Prizrenu, a njome je predsedavao Hašim Tači. Tada je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu i saradnji, a jedan od najvažnijih efekata tog novog "približavanja"jeste intenzivno lobiranje političara iz Tirane za nezavisnost Kosova. Premijer Albanije je to zatražio tokom posete Beogradu, a zatim je to isto zatražio i od Rumuna i Egipćana.

2024 © - Vesti online