Ponedeljak 23.03.2015.
20:11
Tanjug

Šta su se dogovorili Merkelova i Cipras?

Tanjug/AP
Siže: Berlin želi jaku Grčku, a Cipras obećao reforme

Cipras je obećao "sveobuhvatne strukturne reforme" i dodao da je potrebno da se stvori jedan novi "politickci miks", kako bi se kriza prevazišla. On smatra da problemi nisu samo grčki, već evropski.   

- Mi želimo da Grčka bude jaka i da se nezaposlenost smanji, naročito među mladima - izjavila je Merkel i dodala da Nemačka nije ta koja će odlučivati da li je grčki reformski program dobar ili nije. Ona je navela da je važno da se zna koje reforme će Grčka sprovoditi i da ekonomski faktori odgovaraju i ukazala na potrebu jedne funkcionalne uprave u Grčkoj.

Nemačka kancelarka je posebno istakla da je poverenje u radu važno, dok je Cipras naglasio da je nužno da se nađe put kompromisa i dijaloga.

Grčka i Nemačka, to su srca dva...

I Cipras i Merkelova su naglasili dobre odnose između dve zemlje.

Cipras je rekao da program za rešenje dužničke krize u Grčkoj, koja traje pet godina, nije bio uspešan i da je došlo do socijalnih problema i povećanja zaduženosti. On je ukazao da je potrebno bolje razumevanje i naglasio probleme svoje zemlje.

- Zajednički cilj je da se strukturne reforme sprovedu - rekao je Cipras.

U vezi sa grčkim potraživanjem ratne odštete od Nemaca, pričinjene za vreme Drugog svetskog rata, Cipras je rekao da se tu pre svega ne radi o materijalnom, već o moralnom pitanje.

U centru današnjeg susreta Merkelove i Ciprasa u Kancelarskoj službi u Berlinu bili su nepsorazumu u vezi sa reformskom politikom Grčke, ukazuju mediji, povodom ovog susreta, do koga je došlo tek 57 dana po izboru nove grčke vlade.

Kada je reč o nemačko-grčkim odnosima, današnje pisanje medija o tome da je u Grčkoj prosečna penzija 960 evra, što je 63 odsto od tamošnje prosečne zarade, a Nemačkoj između 734 evra i 896 evra, izazvala je veliko interesovanje.

Cipras ostaje i sutra u Berlinu gde će se sastati sa predstavnicima drugih partija, između ostalih i partije levice, nastale spajanjem naslednika bivsisih istočno-nemačkih komunista i WASG stranke, najavljuju mediji.

2023 © - Vesti online