Ponedeljak 26.04.2010.
10:39 >> 22:16h
RTS

Počeo Sabor Srpske pravoslavne crkve

Liturgija u Sabornoj crkvi
 

"Neka Gospod blagoslovi naš rad i da bude u svemu po volji Božjoj i oca našeg duhovnog svetog Save", rekao je patrijarh posle saborne liturgije učesnika arhijerejskog Sabora i molitve priziva Svetog duha kojom se uobičajeno označava početak zasedanja najvišeg tela SPC.

Poglavar SPC patrijarh Irinej, koji je prvi put predvodio molitveni deo Sabora i koji će u Srpskoj patrijaršiji predsedavati zasedanjem, naglasio je u besedi da je početak skupa označen zajedničkom duhovnom svečanošću u crkvi Svetog arhangela Mihajla i zajedničkom molitvom arhijereja, sveštenstva i vernog naroda.

Sa patrijarhom je služilo 34 arhijereja u prisustvu još pet vladika članova Sabora, što predstavlja veliku većinu, od ukupno 45 vladika, kojom počinje ovogodišnje redovno prolećno zasedanje. 

Vladike SPC ulaze u Patrijaršijski dvor u Beogradu

Među vladikama su bili i svi predstavnici Eparhije raško-prizrenske i kosovsko metohijske, episkop Artemije, vikarni episkop lipljanski Teodosije i privremeni administrator umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.

Očekuje se da radni deo Sabora u kome će učestvovati i predstavnici svih eparhija SPC iz zemlje, uključujući i predstavnike dve arhiepiskopije SPC, Cetinjske i Ohridske, treba da počne u poslepodnevnim časovima utvrđivanjem dnevnog reda koji predlaže Sinod, a usvajaju učesnici zasedanja.

Predlozi utvrđeni prošle srede, na poslednjoj sednici Sinoda pred zasedanje Sabora, nisu poznati javnosti, ali se očekuje da će glavna tačka biti situacija u Eparhiji raško-prizrenskoj zbog finansijskih prekršaja u poslovanju zbog čega je podignuta optužnica protiv zamenika vladike Artemija i igumana manastira Banjska arhimandrita Simeona (Vilovskog).

Očekuje se izveštaj finansijske komisije koja je zadužena da ispita visinu finansijskih pronevera i drugih prekršaja navedenih u optužnici. Sabor će raspravljtati i o kanonskoj odgovornosti episkopa Artemija koji, prema zvaničnim saopštenjima Sinoda, nije poštovao neke odluke Sabora.

Branitelji vladike Artemija okupiće se danas u 15 časova ispred Srpske patrijaršije sa peticijom Saboru koju će predati patrijaršijskoj prijavnici. Potpisnici peticije najavili su mirno okupljanje.

Redovno prolećno zasedanje Sabora SPC održava se obično u maju, ali je ove godine pomereno zbog najave da će se postavljenje na tron SPC patrijarha Irineja obaviti 25. aprila u Pećkoj patrijaršiji.

Svečano ustoličenje je naknadno odloženo za jesen.

2024 © - Vesti online