Ponedeljak 23.03.2015.
15:01
Tanjug

Česi ne daju NATO tenkovima da prođu!

Reuters
Nećemo strane tenkove

Američka vojna vozila koja su učestvovala u vežbama NATO u Poljskoj, Litvaniji i Estoniji trebalo bi da pređu preko teritorije Češke Republike između 29. marta i 1. aprila na svom putu ka bazi u nemačkom gradu Vilseku, prenela je televizija "Raša tudej".

U konvoju je više od stotinu vozila tipa "strajker", a aktivisti navode da se njegov prolazak kroz Češku pretvorio u "provokativnu pobedničku paradu" u blizini ruske granice.

Aktivisti su na Fejsbuk stranici "Tenkovi? Ne, hvala" obrazložili svoj protest navodeći da je prolazak američke vojske "nepotreban i opasno provokativan vojni manevar koji samo povećava međunarodne tenzije".

- Poslednja takva vozila koja su prolazila kroz Češku bila su sovjetski tenkovi 1968. godine. Mi ne želimo tenkove stranih vojski, rekla je Tana Bednarova iz organizacije "Svet bez ratova i nasilja" koja podržava pomenutu kampanju.

Ona je takođe kritikovala širenje NATO na istok, rekavši da ako SAD i njegovi saveznici zaista "žele da stvore bezbednost u svetu, onda treba da pozovu Rusiju, Kinu i druge zemlje da im se pridruže".

Češka vlada je odobrila transfer američkih tenkova bez rasprave u parlamentu, a prema navodima lokalnih medija, vlasti su iz straha da bi moglo doći do provokacija, naložile češkoj vojsci da štiti konvoj američke vojske dok bude prolazio kroz zemlju.

2024 © - Vesti online