Ponedeljak 23.03.2015.
16:12
Tanjug

Crna Gora veliki prijatelj Albanije

Jutjub
Bujar Nišani: Nema otvorenih pitanja sa Crnom Gorom

Nišani, koji boravi u dvodnevnoj poseti Crnoj Gori, sastao se sa crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem i tokom razgovora dvojica predsednika su ocenila da između Albanije i Crne Gore nema otvorenih pitanja, prenela je RTCG.

Vujanović je kazao da Nišanijevu posetu Crnoj Gori doživljava kao potvrdu bliskog, prijateljskog i dobrosusedskog odnosa i da između dve države nema otvorenih pitanja, a postoji otvoreni prostor za saradnju u mnogim oblastima, posebno u oblasti ekonomije.

- Razgovarali smo o saradnji u oblasti integracionih procesa. Crna Gora, koja je u procesu pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, spremna je da svoja iskustva podeli s Albanijom. S druge strane, Albanija podržava NATO integraciju Crne Gore, što je za nas posebno važno, jer je Albanija član NATO i naš sused, istakao je Vujanović.

Tema razgovora bila je i saradnja u oblasti infrastrukture.

Najavljeno je da će put Plav - Podgorica, koji delom prolazi kroz albansku teritoriju, biti završen do kraja 2016. godine i naglašeno je da obe države treba da podrže u regionalnom smislu dva velika projekta, jadransko - jonski put i jadransko - jonski gasovod.

Nišani je takođe poručio da između dve države postoji dobra osnova za dalji razvoj.

- Za nas Albance Crna Gora nije samo susedna zemlja, već i prijateljska, s kojom delimo zajedničke ciljeve i vrednosti, kazao je Nišani koji je pohvalio put Crne Gore kada je reč o integraciji u Evropsku uniju rekavši kako u tom smislu Crna Gora predstavlja pozitivan primer.

On je dodao i da Albanija podržava učlanjenje Crne Gore u NATO ocenivši da će to povećati stabilnost u regionu.

Nišani se osvrnuo i na status Albanaca u Crnoj Gori.

- Albanci u Crnoj Gori se osećaju dobro predstavljenim, oslanjajući se na Ustav Crne Gore. Poštuje se pravo svojine, kao i pravo školovanja na albanskom jeziku i upotreba nacionalnih simbola, kazao je Nišani.

2024 © - Vesti online