Ponedeljak 26.04.2010.
07:19 >> 13:49h
Tanjug

Vek od rođenja Meše Selimovića

Meša Selimović
 

Kao pisac se oglasio rano uređujući u četvrtom razredu tuzlanske Gimnazije školski list "Prvjenče" i u njemu objavio prvu priču, ali je sporo književno sazrevao

Međutim, kada je sa 56. godina objavio roman "Derviš i smrt" to ga je lansiralo u Panteon srpske, jugoslovenske, balkanske, evropske književnosti.

"Derviš", to remek delo u čijoj je senci ceo, veoma obiman, Mešin literarni opus, nastao je iz pišceve lične drame, jer mu je pet godina stariji brat Šefkija, iako je bio na rukovodećem položaju posle oslobođenja Tuzle 1944. godine, streljan, navodno zbog pljačke, a Meši je iz zatvora poručio da je nevin.

Sarajevska "čaršija" nije mogla da mu oprosti ni slavu ni to što je za sebe govorio da je "iz muslimanske porodice iz Bosne, ali po nacionalnosti je Srbin i pripada srpskoj literaturi koliko i bosanskoj, jer jednako poštuje i svoje poreklo i svoje opredeljenje i jednako je duhovno i emotivno vezan i za jedno i za drugo".

Tako se Meša obreo u Beogradu gde je preminuo 11. jula 1982. godine.

Delo Meše Selimovića ugrađeno je u temelje čitave moderne književnosti i kulture na balkanskim prostorima, izjavio je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Nikola Hajdin na naučnom skupu u Beogradu kojim SANU obeležava vek od rođenja jednog od najvećih pisaca na srpskom jeziku.

"Kada se iz Sarajeva preselio u Beograd, svoj književni testament predao je Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i tu naglasio smisao svoje dvojne duhovne i moralne pripadnosti", rekao je Hajdin.

Namera skupa je da Meša Selimović bude označen i shvaćen kao živa spona između književnosti i kulture u BiH i Srbiji.

U uvodnom delu skupa o životu i radu Meše Selimovića govorili su književnici i akademici Dobrica Ćosić i Matija Bećković, a otvaranju skupa pristustvovao je i predsednik Srbije Boris Tadić.

Bradić: Veliki pisac


Stogodišnjica rođenja velikog književnika Meše Selimovića obeležena je u ponedeljak uveče u Beogradskom dramskom pozorištu gostovanjem predstave "Tvrđava", koju je po njegovom romanu u januaru 2008. u Kruševcu režirao Nebojša Bradić, sadašnji ministar kulture Srbije.


Bradić se uoči predstave obratio mnogobrojnoj publici, pozdravljajući i članove Selimovićeve porodice. "Ja nemam dva srca, jedno za mržnju, drugo za ljubav", citirao je on Selimovićevu rečenicu iz romana "Derviš i smrt", sa kojim se, kako je istakao, "rodio veliki pisac i ušao na velika vrata u srpsku književnost".


"Nije taj put bio jednostavan, niti lak. On je postao slavan, ali nisu mu to nikad sasvim dozvolili. Za 10 godina 37 izdanja, kod 'Galimara', četiri na nemačkom jeziku, a to ovde nije objavljeno. Takva su bila vremena", ukazao je Bradić.


"Uvereni smo da će njegovo delo inspirisati brojne generacije koje dolaze. Utoliko će ono biti prisutno, ne samo u našoj sredini, jer velika literatura se ne može zatvoriti u granice samo jedne države, a Selimovićeva literatura jeste velika i značajna", naglasio je ministar.


Bradić je najavio naučni skup koji počinje u utorak u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, na kojem će pisci, teoretičari i kritičari vrednovati to delo u današnjem vremenu.


Pre predstave emitovan je audio snimak Selimovićevog govora, u kojem veliki književnik kaže da uprkos priznanjima koja je dobio smatra da nije dovoljno napisao, ni deo onoga koliko je želeo.

2024 © - Vesti online