Ponedeljak 26.04.2010.
05:17
Tanjug

Saradnja Srbije, RS i Italije u oblasti energetike

Petar Škundrić



Ministri Škundrić i Puhalac potpisaće i sporazum kojim se regulišu međusobna prava i obaveze između Republike Srbije i Republike Srpske vezano za izgradnju novih elektroenergetskih objekata na srednjem toku Drine.


Hidropotencijal reke Drine smatra se jednim od najplemenitih hidropotencijala u Evropi za proizvodnju čiste energije, navedeno je u saopštenju.


Strateški partneri u oblasti proizvodnje električne energije iz Srbije , Italije i Republike Srpske koji će realizovati ove projekte su Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije, preduzeće Seci Energia S.p.A. i Elektroprivreda Republike Srpske.


EPS i Seći energija su 8. juna 2009. godine već potpisali Preliminarni sporazum u vezi sa izgradnjom hidroelektrana na rekama Ibar i Sava.


Potpisivanju će, pored ministara, prisustvovati i direktori EPS-a i Makaferi grupe koja će predstaviti projekat izgradnje hidrocentrala na reci Ibar.


Ministar Škundrić izjavio je ranije Tanjugu da će sa italijanskim kolegom Skajolom u ponedeljak razgovarati o daljoj saradnji dve zemlje u oblasti energetike, a posebno u oblasti proizvodnje i plasmana čiste energije na bazi obnovljivih izvora energije.


On je istakao da je Italija jedan od značajnih investitora na podizanju hidroenergetskih kapaciteta na srednjoj Drini.

2024 © - Vesti online