Ponedeljak 23.03.2015.
05:30
O. Ikodinović - Vesti

Sve o izbeljivanju zuba

homemademedicine.com
Mnogima su ovako beli zubi ideal

Boja zuba je prvenstveno određena genetikom, ali na nju utiču i loše ili dobre navike, pre svega (ne)pravilna higijena usta i zuba. Osim toga, na boju zuba u velikoj meri utiče životno doba, zatim pušenje, konzumiranje kafe i drugih napitaka, kao i određene hrane (borovnice, kupine, nar...). Kamenac, degenerativne promene, uzimanje antibiotika i nekih vitaminskih i mineralnih preparata, takođe, mogu negativno uticati na boju zuba.

Da biste povratili belinu zubima i blistav osmeh, stomatolozi preporučuju jednu od najčešćih estetskih intervencija - izbeljivanje zuba. Efekat beljenja je individualan i zavisi od boje vaših zuba, navika, metode izbeljivanja i mnogih drugih faktora. Pre izbeljivanja neophodan je pregled stomatologa koji utvrđuje trenutno stanje i preporučuje odgovarajuću metodu.

Krunice kao izuzetak

Plombe, krunice, viniri, mostovi i druge zubne nadoknade ne mogu se izbeljivati. Njihova boja je svojevremeno usklađena sa bojom vaših zuba, ali posle beljenja taj veštački materijal izgledaće tamnije od okolnih zuba. Zubi kojima je izvađen živac iz kanala korena vremenom menjaju boju i postaju primetno tamniji. Procedura izbeljivanja ovih zuba traje tokom više dana i uglavnom je moguće povratiti stari sjaj.

Postoje dve metode izbeljivanja. Razlikujemo profesionalno - ordinacijsko i kućno beljenje zuba uz nadzor stomatologa. Kućno beljenje zuba obavlja se primenom preparata nižih koncentracija gelova i sam postupak traje duže. Stomatolog u ordinaciji uzima otisak vaših zuba i na osnovu njih izrađuje individualne trejeve (kašike) ili splintove (navlake) u koje postavljate gel. Instrukcije o načinu upotrebe splinta, količini gela koju stavljate, vremenu nošenja u toku dana i dužini nošenja splinta dobićete od stomatologa, jer se određuju individualno. U toku trajanja samog procesa neophodni su periodični kontrolni pregledi.

Ordinacijsko izbeljivanje se sprovodi u samoj ordinaciji, primenom visoko koncentrovanih gelova (karbamid peroksid ili vodonik peroksid) uz obaveznu zaštitu desni. Neki proizvodi koji se primenjuju za izbeljivanje zahtevaju lampe (lasere). Boja zuba se posle tretmana stabilizuje za otprilike dve nedelje. Prvih dana ne preporučuje se konzumiranje hrane i pića koji boje zubno tkivo.

Izbeljivanjem se dobijaju zubi i do osam nijansi svetliji. Za pacijente koji redovno održavaju oralnu higijenu, izbeljivanje zuba ima dugotrajan efekat, što im daje zdrav, mladalački, svež izgled. Održavanje se radi od slučaja do slučaja, ali ne pre šest do osam meseci, a najčešće posle 12-15 meseci.

Iako su neželjeni efekti svedeni na minimum, i dalje postoje slučajevi u kojima beljenje nije preporučljivo ili u kojima ono, jednostavno, ne daje odgovarajuće rezultate.

Trudnice i majke koje doje ne smeju se podvrgavati ovom tretmanu, a izbeljivanje zuba se ne preporučuje ni deci mlađoj od 16 godina. Beljenje zuba se preskače i u poodmaklim fazama parodontopatije ili nekih drugih težih hroničnih oboljenja. Takođe, osobe koje su alergične na peroksid ne bi smele da se podvrgnu izbeljivanju zuba, jer to je agens koji se nalazi u svim sredstvima za beljenje zuba.

Na tržištu se nalazi i veliki broj proizvoda za izbeljivanje zuba koji "garantuju" uspeh. Ne zalećite se, proces beljenja je potpuno bezbedan ukoliko se izvodi odmereno i pod kontrolom stručnih lica!

2024 © - Vesti online