Nedelja 22.03.2015.
14:31
Alo.rs

Nestašica lekova u DZ: Sestre same kupuju lekove!

A. Čukić
Sramota: Sestre same kupuju lekove

- Dešavalo nam se da u ambulanti nemamo nijednu ampulu "urbazona“ ili "sinopena“, koji se daju hitnim pacijentima u alergijskom šoku. To stanje može da se pojavi u svakom trenutku posle davanja nekog leka, obično penicilina, ali i posle uboda pčele. Ukoliko im se u tom trenutku ne da ta terapija, oni mogu da umru! Zaista smo sa punom odgvornošću pristupili tom problemu, jer nismo želeli da dođemo u situaciju da pacijentu ne možemo da pomognemo. Sestra sa intervencija kupovala je po ampulu, dve "urbazona“ i "sinopena“ - kaže ona i dodaje da kolege iz ostalih domova zdravlja, koji su u SLD-u, tvrde da je slična situacija i kod njih i da bi to trebalo hitno da se reši! Problem su, kako ona navodi, tenderi za nabavku lekova, koji predugo traju!

Kako navodi dr Nevenka Dimitrijević, od početka godine, kada se beleži najveći broj respiratornih infekcija, sužen je spektar antibiotika koji se pacijentima daju intramuskularno.

- Vlada grip. Mnogi pacijenti imaju komplikacije - upalu pluća, bronhija, a nama nedostaju ampulirani lekovi. Svaki lekar dnevno primi i do 50 pacijenata, a mnogi su i hitni slučajevi sa akutnim bolom u grudima. Kako nam je rečeno, lekovi nam nedostaju jer su potrošene rezerve u centralnoj apoteci, a potrebno je vreme da se raspiše i da se realizuje tender - navodi ta doktorka. 

Uvek nešto fali

Dr Rada Stojić, pomoćnica direktora DZ Voždovac, kaže da trenutno nema ampula "ranisana“, "deksazona“, "bevipleksa“, ali i fiziološkog rastvora.

- Imamo "urbazona“ i "sinopena“, a do kraja prošle godine nismo imali "fraksiparina“. Tenderske procedure traju dugo - kaže ona.

U RFZO kažu za "Alo!“, da je DZ Voždovac prijavio da im nedostaje lek "sinopen“, i to za period od 2. do 15. marta.

2024 © - Vesti online