Nedelja 22.03.2015.
09:20
Srna

Egereši: Mađari u Vojvodini imaju pravo na zastavu i grb, zašto se to ne da i Srbima?!

Tanjug
Skupština Vojvodine nije odobrila srpsku zastavu i grb

Egereši je odbacivanje predloga odluke o korišćenju tradicionalne srpske zastave i grba na nedavno održanoj sednici vojvođanskog parlamenta nazvao dnevno-političkim prepucavanjem.

- SVM, međutim, nikad nije želeo da ulazi, niti će ulaziti u nečija dnevno-politička prepucavanja. To je bio razlog, što je SVM na sednici vojvođanskog parlamenta podržao ravnopravno korišćenje zvaničnih i tradicionalnih srpskih simbola - rekao je Egereši za novosadski "Dnevnik".

Polanici Skupštine APV na nedavno održanoj sednici nisu usvojili odluku prema kojoj bi se u Vojvodini, osim zvaničnih, koristili i tradicionalni srpski simboli - grb i zastava.

Odluka nije doneta jer su poslanici Demokratske stranke i Nove demokratske stranke bili uzdržani prilikom glasanja o korišćenju srpskih tradicionalnih simbola. Da bi odluka bila usvojena trebalo je da je podrži dve trećine od ukupno 120 poslanika Skupštine AP Vojvodine. "Za" odluku je glasalo 50 poslanika, "protiv" je bilo 10, a uzdržana su bila 42 poslanika.

Predloženi tradicionalni simboli su srpska narodna trobojka, kao i grb "srpskog vojvodstva" iz 1848. godine, kada je današnja Vojvodina bila deo Austro-Ugarske monarhije.

2024 © - Vesti online