Ponedeljak 23.03.2015.
10:00
S. Đurić - Vesti

Raj za pečalbare

Tanjug
Raj za posao: Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Kanada

Prema istraživanju, čak dva od tri čoveka koji traže posao širom sveta spremna su da rade u inostranstvu. Iako najveći broj ovih ljudi potiče iz politički nestabilnih zemalja ili ekonomski slabije razvijenih, među njima ima i dosta onih koji žive u bogatim državama.

Na primer, više od 75 odsto ispitanika u Švajcarskoj, više od 80 odsto ispitanika u Australiji i više od 90% ispitanika u Holandiji odgovorilo je kako bi razmotrilo život i rad u drugoj zemlji. Stanovnici Srbije su u poređenju sa zemljama Evrope na 10. mestu po spremnosti za rad u nekoj drugoj zemlji.
Obećana zemlja za svakog prosečnog Srbina je tako, ni manje ni više, nego Švajcarska, dok je najmanje omiljena Litvanija. Najpoželjnije zemlje Hrvatima su Nemačka i Švajcarska, a zatim Velika Britanija, a Gugl je najpoželjniji poslodavac. Bosanci su izabrali Nemačku kao najpoželjniju zemlju, zatim Austriju i Švajcarsku.

Istraživanje se dotaklo i toga šta su motivacijski faktori u radnom okruženju, pa je tako bosansko-hercegovačkim radnicima najvažnija sigurnost radnog mesta, dok se finansijska stabilnost i osećaj da poslodavac ceni njihov rad nalazi na drugom i trećem mestu. Kao najmanje bitnima, ispitanici su ocenili dobru privlačnu fiksnu platu i izazovne radne zadatke. Na globalnom nivou, ispitanici su naveli da im je najvažnije opšte zadovoljstvo radnim mestom, odnosi sa kolegama i dobar život.

Najpoželjnije zemlje za rad Da li ste spremni na rad u inostranstvu

SAD

Holanđani 94%
Velika Britanija Francuzi 94%
Kanada Poljaci 85%
Nemačka Hrvati 80%
Austrija Bosanci 78%
Švajcarska Srbi 77%
Švedska  
Norveška  
Katar  
Saudijska Arabija  





 

2024 © - Vesti online