Nedelja 22.03.2015.
01:30
telegraf.rs

Vino od kojeg ne boli glava kad se napijete

Reuters
Ko još ne želi da pije vino a da zna da sutradan neće imati glavobolju?!

Naučnici tvrde da su otkrili način kako da naprave vino koje ne izaziva mamurluk, tako što će izmeniti DNK kvasca u njemu.

Takvo vino će u sebi imati mnogo manje toksičnih, sporednih sastojaka, koji izazivaju glavobolje i mučninu, tipične za mamurluk. Pored toga, na isti način bi moglo da se pojača dejstvo zdravig sastojaka u vinu.

Profesor Jong Su Jin, sa Univerziteta u Ilinoisu, zajedno sa svojim timom, upotrebio je enzim nukleaze kao “genomski nož”, kojim se može precizno preseći DNK kvasca koji se koristi za fermentaciju vina.

Naučnici su pronašli način na koji bi proizvođači vina mogli da kloniraju taj enzim kako bi poboljšali malolaktičku fermentaciju, koja predstavlja seksundarni proces, koji vino čini pitkim.

- Nepravilna malolaktička fermentacija proizvodi sporedne, toksične sastojke, koji, kako se smatra, izazivaju mamurluk - kaže profesor Jin.

Studija je objavljena u časopisu “Apllied and Environmental Microbiology”, a pored poboljšanja kvaliteta vina, veruje se da će otkriti i mogućnosti da se na isti način poboljša kvalitet drugih namirnica, poput piva ili hleba.

2020 © - Vesti online