Nedelja 22.03.2015.
00:30
klix.ba, Vestionline

Najbolji lek protiv depresije (ne košta ništa!)

Reuters/E. C. M.
Raj za oči i dušu

Studija objavljena u časopisu Landscape and Urban Planning pokazuje da stanovnici Londona koji žive u ulici sa drvoredom konzumiraju mnogo manje antidepresiva u poređenju sa onima koji su okruženi hladnim betonom.

- Već je dokazano da prisustvo zelenih površina pozitivno utiče na naše raspoloženje. Samim tim je logično da imaju efekta i na upotrebu antidepresiva - izjavio je dr. Filip Roud.

Blizina neke zelene površine, bilo da je reč o šumi, bašti, drvoredu ili parku, predstavlja značajan izvor sreće, jer ublažava stres od gradskog života.

Osim toga, ulice sa gušćim zelenilom su prijatnije za život, podstiču na bavljenje fizičkom aktivnošću i jačaju osećaj zajedništva.

Takođe, boravak u šumi izuzetno dobro utiče na naše zdravlje. Naime, u šumi udišemo izuzetno zdrave materije koje ispušta drveće, boravak u ovakvom okruženju snižava pritisak i popravlja raspoloženje.

Vreme provedeno u šumi pomaže vam i da se fokusirate na ono što želite, a pacijenti se brže oporavljaju nakon operacija ako imaju pogled na zelenu površinu.

Zaključak: Komotno se obucite, pravac neki park (ako već nemate šumu u blizini - nema izgovora!!!) i zagledajte se u tu divnu, opuštajuću zelenu boju...

2024 © - Vesti online