Petak 20.03.2015.
17:41
blic.rs

Kad da očekujemo sledeće pomračenje sunca?

Ovo je delimično pomračenje i sledeće koje će moći da se vidi iz Srbije, očekuje se 2020. godine.

Reuters
Pomračenje sunca se ne može često videti iz jedne zemlje. Mi iz Srbije videćemo opet 2020. godine

Na pomračenju se okupio veliki broj sugrađana, iako ono nije bilo impresivno kao na Farskim ostrvima, gde je mesec u potpunosti zaklonio Sunce.

U Srbiji je Mesec zaklonio samo polovinu Sunca.

Današnje pomračenje se potpuno videlo u polukružnom pojasu oko Grenlanda i Islanda u Severnom delu Atlanskog okeana, a delimično iz Evrope, severne Afrike i zapadne Azije.

Mesec će u subotu (21. mart) biti najbliži Zemlji, te će izazvati veliku plimu, posebno u na obalama Atlantika, Kanala La Manš i Severnog mora.

Iz Centra za promociju nauke zadovoljni su zbog velikog odaziva sugrađana svih starosnih doba i ističu da postoji velika razlika u odnosu na prošlo pomračenje 1999. godine.

- Ogroman odaziv građana pokazuje da se klima u odnosu na nauku i predrasude ozbiljno promenila - ističe Slobodan Bubnjević.

Ova retka pojava je smela da se posmatra kroz specijalne naočare za pomračenje Sunca, kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje (gustine preko 14) ili kroz dobro i obostrano na sveću nagaravljeno staklo.

Kako je navedeno na sajtu Astronomskog društva "Ruđer Bošković", najbezbednije posmatranje je teleskopom koji ima specijalne filtere za Sunce ili se kroz njega Sunčev lik projektuje na beli zaklon. Pomračenje će biti vidljivo do 11.58h.

2024 © - Vesti online