Petak 20.03.2015.
12:16
Srna, Politika

"Zapadnjačka netrpeljivost prema Rusima prerasta u histeričnu mržnju"

Srna
Za mnoge stvari nije u pitanju zaborav već falsifikat (ne samo za Aušvic, kako kaže Kusturica)

Kusturica u autorskom tekstu za "Politiku" podseća da bivši general američke vojske Robert Skejls poručuje preko američke televizije "Foks njuz" da u "Ukrajini treba ubijati što više Rusa", dok na godišnjici oslobođenja nacističkog logora Aušvica nema ruskog predsednika.

Uz preživele logoraše, napominje Kusturica, sede (američki režiser) Stiven Spilberg, te predsednici republika koje su za vreme Drugog svetskog rata blisko sarađivale sa Hitlerom, a "poljski organizatori su zaboravili da pozovu Ruse koji su oslobodili Aušvic". Kusturica ističe da u slučaju Aušvica nije u pitanju zaborav, nego falsifikat.

On dodaje da se u izjavi američkog generala Skejlsa nalazi sada već neskrivena želja i očigledna namera Amerike za uništenjem Rusije, koja se ranije prikrivala pod firmom borbe protiv totalitarnog režima.

Rašn šit Jugoslav idiot

Kusturica navodi da je i ovu ideju formalno uokvirio Holivud i da je rečenica "Rašn šit Jugoslav idiot" kod američke omladine formirana 90-ih na holivudskom zaključku da su Rusi kriminalci, rasturači droge i da je svet u opasnosti. On podseća da je tih godina "Si-En-En" gotovo svaku vest na prostoru Jugoslavije, pa čak i kada su Hrvati srušili stari most u Mostaru, počinjao rečenicom da su Srbi tradicionalni prijatelji Rusa.

- I kada nismo činili zločine i kada jesmo, to je "Si-En-Enu" bilo isto. Zbog toga se ne treba čuditi kako je neko ko je tada gledao filmove i slušao "Si-En-En", videvši Jugoslovena rekao: Rašn šit Jugoslav idiot. Šta li taj misli ili namerava danas? Ne smem ni da pomislim - navodi Kusturica.

On dodaje da u Americi ima prijatelja koji su oštriji prema Stejt departmentu od prijatelja u Srbiji, a neki od njih uopšte nemaju dilemu da su Buš mlađi i Buš stariji, te Toni Bler, obični nacisti.

- Ko god da bude, samo da mržnja i bes ne dobiju šansu - naveo je Kusturica i podsetio na priču pisca Borisa Pasternaka o tome kako su Nemci, Ukrajinke koje su oženili, poslali avionom u Nemačku, a kada se avion digao na 2.000 metara, kopilot je otvorio vrata i jednu po jednu izbacivao iz letelice.

2024 © - Vesti online