Petak 20.03.2015.
05:49
Ž. Marković - Vesti

Bramerc pere nečistu savest

Srna
Licemerje: Serž Bramerc

Podsetimo, Bramerc je u sredu održao seriju sastanaka sa predstavnicima srpskih udruženja i pravosuđa iz Banjaluke. Tom prilikom je rekao da su žrtve iz Srpske s pravom bile kritične jer žele videti da se ostvaruje veći napredak u predmetima ratnih zločina.

On je naveo da se razgovaralo i o tome da se jedan broj počinilaca ratnog zločina nad Srbima ne nalazi u BiH, te o sporazumima sklopljenim između BiH, Hrvatske i Srbije da bi se obezbedilo da predmeti mogu biti prosleđeni sudovima u susednim zemljama i procesuirani.

- Razgovarali smo o otvorenom pitanju nestalih lica, a pomenut je broj od 1.700 nestalih iz Srpske. Pitanje nestalih važno je za celu BiH i mi uvek insistiramo na tome da se nastavi sa naporima u pronalaženju - rekao je Bramerc.

Jedan od učesnika sastanaka sa Bramercom ispričao je "Vestima" da niko od njegovih sagovornika nije ostao impresioniran Bramercovim rečima.

- Malo nas je iznenadilo što je to rekao, ali svi smo uglavnom to prihvatili kao njegov pokušaj da se opere za sav nerad, kako Haga tako i Sarajeva. Neki od nas su čak poprilično burno reagovali, rekavši da od njegove konstatacije da pravosuđe BiH ne radi svoj posao mi kao žrtve nemamo ništa. Nije mu bilo ugodno da to sluša, ali ubeđen sam da će to vrlo brzo zaboraviti, čim stavi posetu Banjaluci ad akta - kaže naš sagovornik.

Predsednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković-Rajilić izjavila je da se predstavnici ovog udruženja više neće sastati sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom ukoliko u maju od njega ne dobiju odgovore u vezi s procesuiranjem predmeta ratnih zločina počinjenih nad srpskim ženama u BiH.

Rajilićeva je podsetila da mu je pre pola godine tokom susreta u Sarajevu predala kopiju spiska od 397 ubijenih srpskih žena samo sa područja Sarajeva i Goražda koji je prosleđen na procesuiranje Tužilaštvu BiH, ali da još nema nikakvog odgovora po tom pitanju. Ona ističe da srpskim žrtvama ne treba Bramerc da dokazuje da pravosuđe BiH ne radi svoj posao.

- Pitala sam Bramerca gde je ovaj spisak, na šta mi je rekao da će mi odgovoriti do maja. Pitala sam ga i zašto se odustalo od hapšenja zločinaca nad ženama kada imamo na stotine žena od kojih nikada nisu uzete ni izjave u Tužilaštvu BiH - istakla je Rajilićeva.

Drecun: Srpsko tužilaštvo sakrivalo dokaze!

Poslanik SNS-a Milovan Drecun zatražio je danas od Tužilaštva za ratne zločine Srbije da razjasni informacije Službe za otkrivanje ratnih zločina, koja je, kako tvrdi, došla do saznanja da se u magacinskom prostoru tog tužilaštva nalaze dokazi o izvršenim zločinima nad Srbima.
- U originalnim izjavama pred policijskim i sudskim organima Srbije izbegla lica su svedočila o svojim stradanjima i stradanjima svojih sunarodnika, često navodeći imena izvršilaca ratnih zločina, Hrvata i Muslimana - rekao je Drecun.
On je kazao da se navedene izjave isključivo odnose na zločine nad Srbima.
- Neblagovremena obrada ove dokumentacije, koja se skoro 10 godina nalazila u magacinskom prostoru, omogućila je da na desetine izvršilaca ratnih zločina nad Srbima u Hrvatskoj i Bosni ne budu procesuirane zbog nedostatka dokaza - zaključio je Drecun.

2024 © - Vesti online