Četvrtak 19.03.2015.
15:09
Tanjug

Srpske opštine u RS u turskoj zajednici

Reuters
Učlanili ih u "turski svet" bez pitanja

Žitelji ove opštine organizovaće 22. marta protest kako bi poslali poruku da ne žele da budu "deo turskog sveta", pišu Nezavisne novine.

- Tražićemo istupanje iz te zajednice u koju se načelnik samoinicijativno uključio. U nedelju ćemo se okupiti na zboru građana, a već početkom aprila Klub odbornika SNSD, a verujem i opozicija u celini, tražiće da Skupština opštine donese odluku o tome - rekao je Borislav Rakić, član Glavnog odbora SNSD iz Vukosavlja.

Inače, Vukosavlje je uz grad Doboj druga lokalna zajednica iz RS koja je pristupila Zajednici opština turskog sveta, a zanimljivo je i to da su predstavnici ove dve opštine istog dana potpisale pristupnicu i to 23. februara u Istanbulu. I u Doboju su za nedelju najavljeni mirni protesti zbog ove odluke.

Pored ovih opština iz RS, i opštine iz FBiH kao što su Doboj-Istok, Novi grad Sarajevo, Stari grad Sarajevo, Travnik, Visoko i Fojnica takođe su u Istanbulu krajem februara potpisale sertifikat o članstvu. Prema informacijama sa sajta Zajednice opština turskog sveta, njeni članovi od ranije su Tuzla, Ilijaš, Goražde i Zenica.

Zanimljivo je i to da su gotovo svi gradonačelnici, osim Obrena Petrovića iz Doboja, članovi SDA pa opozicioni lokalni funkcioneri zaključuju da članstvo u Zajednici ide preko te stranke.

Zajednica opština turskog sveta uglavnom je orjentisana na kulturnu saradnju.

2024 © - Vesti online