Nedelja 25.04.2010.
14:50
Srna

Glavaš traži ukidanje osuđujuće presude

Očekuje odbacivanje presude za zločin nad Srbima: Branimir Glavaš

"Uveren sam da će Vrhovni sud ukinuti ispolitizovanu presudu, kako bih se vratio u Hrvatsku", poručio Glavaš putem video-linka.

Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje u subotu uveče je u Osijeku proslavio pet godina od osnivanja.

Na početku skupa prikazan je film "Moja borba 1", u kojem Glavaš izlaže svoje viđenje događaja od osnivanja stranke do danas.

Glavaš je putem video-linka iz Drinovaca u BiH prozvao hrvatsku vladu zbog katastrofalnog stanja u kojem se država nalazi i politike "koja je sprovođena u proteklih šest sanaderovskih godina".

Osuđen zbog zločina nad Srbima

 

 

Županijski sud u Zagrebu je u maju 2009. osudio Glavaša na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima 90-ih u Osijeku. Glavaš je osuđen kao naredbodavac i organizator zatvaranja, mučenja i likvidacija Srba u svom sedištu i na obali Drave, a pripadnici jedinice jer su provodili njegova naređenja.


Na obali Drave u jesen i zimu 1991. i početkom 1992. likvidirano je najmanje 10 srpskih civila, dok je ujesen u krugu osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu kome je bio na čelu Glavaš, naredio hapšenje i mučenje petoro i likvidaciju dvojice civila.

 

Krunski svedok bio je jedan pripadnik jedinice pod Glavaševom komandom koji je po njegovom naređenju pucao u jednog od civila za koga je ustanovljeno da je umro od opekotina izazvanih pijenjem kiseline iz akumulatora.

Branimir Glavaš, bivši hrvatski general, je po izricanju presude, neometano pobegao u BiH gde se i sada nalazi.

2024 © - Vesti online