Četvrtak 19.03.2015.
13:44
Tanjug

Merkelova jedva čeka susret sa Ciprasom

Reuters
Angela uvek spremna za svađu (ili - raspravu, kako ona kaže)

- Pozvala sam grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da dođe u Berlin u ponedeljak i radujem se njegovoj poseti. Imaćemo vremena za detaljan razgovor i, možda, raspravu - rekla je ona u izlaganju u Bundestagu.

Rojters navodi da su se poslanici donjeg doma nemačkog parlamenta pritom nasmejali.

Nemačka kancelarka dodala je da ne treba očekivati da će na sastanku u ponedeljak biti postignuto rešenje problema, navodi britanska agencija.

Merkelova se do sada samo jednom susrela sa Ciprasom, 12. februara, na samitu Evropske unije (EU) u Briselu, a danas će njih dvoje učestvovati na dvodnevnom samitu šefova država ili vlada zemalja EU.

Iz Brisela je javljeno da će na insistiranje grčkog premijera na marginama sastanka biti održan mini-samit tokom kog će Cipras razgovarati sa Merkelovom, francuskim predsednikom Fransoa Olandom i šefom Evropske centralne banke Marijom Dragim.

S druge strane, nemački mediji su, pozivajući se na diplomatske krugove u Atini, preneli da je cilj Ciprasove posete smirenje odnosa između Berlina i Grčke i da saradnici grčkog premijera, pred njegovu posetu, izjavljuju da on sada želi da u svoje ruke uzme rešenje finansijske krize.

Cipras dolazi u Berlin u uslovima ozbiljnih političkih rasprava i nesuglasica na temu dužničke krize i zahteva Atine da joj Nemačka isplati ratnu odštetu.

Iz nemačke vlade se naglašava da diskusija o grčkoj dužničkoj politici nije bilateralna tema i da Nemačka želi prijateljske odnose sa Grčkom.

- Mi želimo da Grčkoj budemo dobar prijatelj i partner - rekao je porptarol nemačke vlade Štefen Zajbert i naglasio da grčka dužnicka kriza nije bilaterano nemačko - grčka tema, već evropsko pitanje.

2024 © - Vesti online