Četvrtak 19.03.2015.
12:12
Srna

Razmnožavaju se bogati, a ne najjači

Tanjug
Evolucija više nema veze sa Darvinovom teorijom o opstanku najjačih, makar ne najjačih u tom smislu

Čovečanstvo se sa "preživljavanja najjačih" prebacilo na "preživljavanje najbogatijih", pokazuje istraživanje Univerziteta u Arizoni, Kembridža,  Univerziteta u Tartu i estonskog Biocentra.

Pre četiri do osam hiljada godina značajno je smanjen broj muškaraca koji su se razmnožavali, dok je broj žena ostao konstantan. Naučnici veruju da se radi o posledicama "zgrtanja" materijalnog bogatstva i moći.

Skupljanje bogatstva i uticaja povećalo je uspeh malog broja muškaraca i njihovih sinova, objašnjava Melisa Vilson Sajers, rukovodilac istraživanja Univerziteta u Arizoni.

Rezultati istraživanja zasnovani su na uzorcima DNK uzetim od 456 muškaraca iz sedam regiona svih pet kontinenata. Naučnici su posebnu pažnju obratili na Y hromozom, koji se prenosi isključivo muškom linijom nasleđivanja, i na mitohondrijsku DNK, koja se nasleđuje isključivo po ženskoj liniji.

Podaci su otkrili dva "uska grla" u ljudskoj evoluciji, kada je jako mali broj jedinki imao potomstvo. Jedno "usko grlo" poznato je od ranije - pre 50.000 godina u Africi cela ljudska populacija spala je na samo nekoliko hiljada muškaraca i žena i oni su postali preci svih današnjih ljudi na Zemlji.

Drugo "usko grlo" potpuno je iznenadilo naučnike, s obzirom da je pogodilo samo muški rod. Do njega je došlo u periodu kada je čovečanstvo bilo u stadijumu globalnog rasta, podstaknutog rastom poloprivrede. Posle "procvata" poljoprivrede, broj muškaraca koji su imali potomke značajno je smanjen.

To znači da su u jednom trenutku ljudske prošlosti najvažnija adaptacije za razmnožavanje bile - bogatstvo i moć, čiji se uticaj može osetiti i danas.

2024 © - Vesti online