Sreda 18.03.2015.
22:12
večernji.hr

Amerikanci oterali Ruse iz Hrvatske

wikimedia.org
Hrvati se nadaju da će sve manje Rusa nadoknaditi Amerikancima

Hrvatima jačanje dolara pogoduje zbog toga što Amerikancima njihova zemlja postaje jeftinija onoliko koliko je dolar ojačao.

- Na Amerikance smo računali i pre ovakvog razvoja događaja sa dolarom. Poseta iz te zemlje poslednjih nekoliko godina raste i beleži se dvocifreno - kaže ministar Darko Lorencin, koji podseća da u junu počinju i direktni avio-letovi iz Toronta za Zagreb.

Slično je i sa Kanađanima, koji su zajedno sa Amerikancima prošle godine hrvatskom turizmu doneli gotovo milion noćenja.

Ovim su zadovoljni i hotelijeri, koji se nadaju da sve brojniji Amerikanci mogu da nadomeste i manjak Rusa.

 - Jednostavno sa jakim dolarom Amerikancima postajemo povoljniji, a onda i konkurentniji - kaže Željko Miletić, direktor hotela Lapad u Dubrovniku, koji je tradicionalno omiljena destinacija američkih turista.

 -Jaka je i funta, tako da isto važi i za britanske goste. Rusa će biti znatno manje, tako da nam i te kako treba svaki novi gost - zaključuje Miletić.

Hrvatsku je, inače, prošle godine posetilo nešto više od 266.000 turista s američkim pasošem, 17 odsto više nego godinu pre, a nastavi li se to i u 2015. godini, moglo bi ih biti bar 30.000 više.

Ugostitelji se zato nadaju da će sa ojačanim dolarom u džepu turisti i više trošiti. Naime, kažu da Amerikanci više nisu gosti koji ostavljaju visoke napojnice. Štaviše, zna da se dogodi da večeraju, račun plate karticom, a za napojnicu ostave jedan dolar.

2024 © - Vesti online