Četvrtak 19.03.2015.
05:39
Ž. Marković - Vesti

I Srbija hapsi zbog Srebrenice

Tanjug/AP
Duga istraga: Srpski tužilac Vladimir Vukčević

Prema dostupnim podacima, uhapšeni su bivši pripadnici Centra za obuku Jahorina MUP Republike Srpske Nedeljko Milidragović, koji je komandovao vodom policije, njegov zamenik Aleksa Golijanin i policajci M. B, A. D, B. M, J. P i D. P, a inicijali osmog uhapšenog do zaključenja ovog izdanja "Vesti" nisu saopšteni.

- Istraga bi trebalo da bude završena za tri do šest meseci, posle čega će biti odlučeno o podizanju optužnica. Hapšenje je obavljeno na celoj teritoriji Srbije. Istraga na ovom predmetu bila je dugačka i do ključnih podataka Tužilaštvo Srbije došlo je samo - pohvalio se Vladimir Vukčević.

On je za Nedeljka Milidragovića rekao da je jedan od glavnih koji je naređivao masovno ubistvo u Kravici. Istovremeno, sarajevski mediji objavili su da je nadimak Milidragovića Neđo Kasapin i da je posle rata razvio privatni biznis u Srbiji.

Inače, odmah posle hapšenja na adresu srpskog tužilaštva stigla je čestitka od kolega iz Sarajeva. Podsećanja radi, slučajevi zločina nad Srbima u Podrinju u tom istom sarajevskom tužilaštvu stoje godinama potpuno zaboravljeni, počev od Nasera Orića pa dalje.

Neki od osumnjičenih za brutalna zlodela nad Srbima su u međuvremenu umrli kao slobodni ljudi, poput zloglasnog Zulfe Tursunovića, ali na taj podatak poslednjih godina ukazuje tek pokoji političar i predstavnici nevladinih organizacija.

Vukčevićev zamenik Bruno Vekarić rekao je sarajevskim medijima da je hapšenje rezultat saradnje tužilaštava u Beogradu i Zagrebu. On je dodao da ovaj složen predmet tretira izuzetno poznat slučaj, odnosno masovna ubijanja u mestu Kravica.

- Reč je o jednom od najmasovnijih zločina u kojem je pogubljeno više od hiljadu ljudi. Ovaj zločin je ranije procesuiran u Hagu, ali i u BiH, a prvi put se procesno tretira u našoj zemlji. Ovo je dokaz da nismo zaboravili žrtve Srebrenice - rekao je Vekarić.

Prekretnica u regiji

Informaciju o hapšenjima u Srbiji preneli su gotovo svi vodeći svetski mediji s komentarom da je u pitanju prekretnica u regiji jer je u pitanju prvo veliko hapšenje na teritoriji Srbije za zločine u Srebrenici i okolini. Strani mediji naglašavaju i činjenicu da je hapšenje rezultat saradnje dva tužilaštva, "donedavno zaraćenih strana".

Tužilaštvo BiH uputilo je izraze podrške kolegama u Srbiji za "uspešnu akciju hapšenja osumnjičenih za ratne zločine u Srebrenici i saopštilo da je ova akcija direktan rezultat dobre saradnje dva tužilaštva".

- Hapšenje osumnjičenih je direktan rezultat saradnje dva tužilaštva i glavnih tužilaca, u okviru koje je obavljana razmena informacija, saznanja i dokaza o osumnjičenima za ratne zločine u Srebrenici - rečeno je u Tužilaštvu BiH.

Bramerc: Nije bilo pritisaka

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, koji je juče posetio Banjaluku, rekao je da hapšenje osam osumnjičenih za ratne zločine u Kravici nije posledica političkog pritiska na Srbiju iz Evrope, a na novinarsko pitanje kako da dođe do pomirenja naroda u BiH kad za zločine nad Srbima u istom mestu još niko nije odgovarao, Bramerc je rekao da mu je poznato da postoje nezadovoljstva udruženja žrtava rata u Republici Srpskoj zato što nema istraga u Sarajevu i napretka i krivičnog gonjenja po pitanju zločina počinjenih nad Srbima.
- Ohrabrujem udruženja žrtava rata iz Republike Srpske da o tome razgovaraju sa tužiocima u Sarajevu - rekao je Bramerc.


 

2024 © - Vesti online