Četvrtak 19.03.2015.
08:44
D. Dekić - Vesti

Virtuelno gađanje iz svih oružja

A Čukić
Političke partije ratuju na društvenim mrežama

Prema oceni medijskog stručnjaka Cvijetina Milivojevića, ovaj multimedijalni kanal komunikacije je najdostupniji jer je besplatan, za razliku od štampe i televizije.

- Srbija, statistički gledano, ima malo korisnika kompjutera, još manje ih koristi internet i posećuje informativne portale. Ipak, njihov značaj ne može se potceniti jer nekada i pet odsto glasova može da prelomi izbore - ukazuje Milivojević za "Vesti".

Zbog toga vladajući naprednjaci najviše angažuju aktiviste da učestvuju u internet "procesu dezinformisanja javnosti", odnosno u propagandi.

- Za razliku od štampanih i elektronskih medija, internet nije zakonski omeđen, a na netu prolaze i laži - pojašnjava Milivojević privlačnost virtuelnog sveta.

Žalosno je, primećuje jedan od anonimnih aktivnih net komentatora političkih prilika, da su "botovi" i njihovo davanje pluseva i minusa na komentarima vesti, "glavna preokupacija vlasti u zemlji bez para, posla i perspektive".

Milivojević podseća da je DS začetnik botovanja na internetu, a da je SNS to samo usavršio.

Bot sistem je pre pola godine ogolio jedan od portala kada je objavio instalaciju za automatsko glasanje i uputstvo internet tima SNS da deluju na portalima Blica, B92, Vesti, Kurira, RTS...

Preporuka je bila da se na kritike premijera stavljaju minusi, a ubrzo su neki programeri stvorili anti-SNS bot, pa su na kritike Vučića išli plusevi.

SNS kažnjava neposlušne

Uz snimak gostovanja predsednika Srbije na RTS-u, pedagog iz Bujanovca Natalija Stanković je na svom Fejsbuk nalogu napisala: "Šta to predsedniku (Tarabiću) iskače iz gnezda?"
Povereništvo SNS-a u Bujanovcu odmah je podnelo zahtev za isključenje Natalije iz te stranke. Na zahtev poverenika SNS-a u Vranju Slaviše Bulatovića, Nataša Đorđević nije više sekretar Skupštine u Vranjskoj Banji jer je na društvenoj mreži hvalila zamenika direktora Zdravstvenog centra dr Mladena Kostića, koji je na listi za odstrel. Fejsbuk je bio koban i za Nevenku Dimitrijević Savić, koja nije više poverenica Foruma žena Povereništva SNS-a u Vranju.

E. V.



 

2024 © - Vesti online