Četvrtak 19.03.2015.
06:09
J. Arsenović - Vesti

Šta dogovaraju Gašić i Dačić?

Tanjug
Pohvala Srbima: Jens Stoltenberg sa Ivicom Dačićem i Bratislavom Gašićem

Poznavaoci kažu da je intenziviranje dijaloga na visokom nivou samo deo pripreme za primenu Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP), koje je Srbija potpisala sa NATO i koja predstavlja najviši stepen saradnje jedne zemlje nečlanice sa Alijansom.

I Rusi i Zapad

Prema istraživanju javnog mnjenja koje je 2012. sproveo Beogradski centar za bezbednosnu politiku, više od dve trećine ljudi se izjasnilo protiv članstva u NATO. Istovremeno, nije bio veliki broj zagovornika bliže vojne saradnje sa Rusima.
- Najveći broj građana se izjasnio sa saradnju i sa jednima i sa drugima i mislim da se tog principa drži i sadašnja srpska vlada - kaže Marko Milošević.

Za dominantan deo srpske javnosti ova tema je posebno osetljiva i svaki bliži oblik saradnje sa NATO unosi strah među građane da se priprema teren za učešće srpske vojske u vojnim operacijama, a vremenom i za članstvo u tom savezu.

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Marko Milošević kaže da nema prostora za spekulacije jer svake godine Skupština Srbija usvaja Godišnji plan upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama, gde se tačno navodi kuda se upućuje naša vojska i u koju vrstu mirovnih misija.

- Sve su one pod pokroviteljstvom UN i EU. Pripadnici naše vojske uvek idu u sklopu kontingenta neke druge zemlje i to one koja nije priznala Kosovo, pa smo tako, na primer, išli u sklopu španskog i slovačkog kontigenta. Za eventualno učešće naše vojske u operacijama NATO potrebno je odobrenje Skupštine Srbije, a parlament to nikada neće izglasati - kaže za "Vesti" Milošević.

Prošle godine je VS učestovala u dvadesetak vojnih vežbi sa zemljama iz programa Partnerstvo za mir i u dve sa Vojskom Ruske federacije. Kad je potpisan IPAP sa Alijansom, nadležni u Srbiji su najavili vojnu vežbu sa Rusima.

Na taj način, smatraju poznavaoci, šalje se poruka da Beograd ostaje na prinicipima vojne neutralnosti.

2024 © - Vesti online