Sreda 18.03.2015.
12:22
S. Đ. - Vesti

"Zaboravljeni umovi Srbije"

Promo
Dejan Jelača

Ovaj veliki projekat Javnog medijskog servisa, kome je dodeljena "Vukova nagrada" za 2008. godinu bavi se prikazom biografija velikih ljudi, koje je nacionalna istorija zbog spleta okolnosti zaobišla.

Ideja za serijal "Zaboravljeni umovi" potekla je od Nikole Mirkova, vršioca dužnosti generalnog direktora RTS, a reditelj je Petar Stanojlović.

Prva epizoda, posvećena je jednom od najuglednijih i najobrazovanijih političara Kraljevine Jugoslavije Dragoljubu Jovanoviću, a zatim slede priče o astrofizičaru Đorđu Stanojeviću i pedagogu Jovanu Miodragoviću.

Igrano-dokumentarna serija je televizijska rehabilitacija jednog broja značajnih ličnosti u istoriji Srbije, koje su iz bilo kog razloga ostale zaboravljene, nepriznate, čiji je značaj zanemaren, a čija imena ne znače gotovo ništa široj kulturnoj javnosti, i društvu.

Priče o tim ljudima, njihovim životima i delima, bar malo će podsetiti na njihov značaj. Namera autora ove serije jeste da se obznane imena, koja se ne nalaze u čitankama i udžbenicima, u školskoj lektiri, u javnim raspravama, imena koja su do sada bila na margini istorije i kulturnog nasleđa.

Do sada je snimljeno ukupno 18 epizoda, od kojih je poslednjih šest snimljeno prošle godine. Nove tri epizode serije "Zaboravljeni umovi Srbije" koje će biti emitovane 25. marta, 1. i 8. aprila na Prvom programu RTS-a.

U seriji su do sada igrali Nebojša Dugalić, Ljiljana Blagojević, Ivan Jagodić, Ivan Bekjarev, Miodrag Krstović, Ljubomir Bandović, Ljiljana Dragutinović, Kalina Kovačević, Branka Pujić, Goran Sultanović, Vera Čukić, Slobodan Ćustić i drugi.

2024 © - Vesti online