Sreda 18.03.2015.
09:26
B92, Tanjug, Raša tudej

Uživo iz Frankfurta: Uhapšeno 500 demonstranata

Policija je saopštila da je upotrebila vodeni top da bi rasterala demonstrante posle napada na pripadnike snaga reda, vatrogasce, jednu policijsku stanicu i zgradu opere.

U saopštenju je potvrđeno da je povređeno 88 policajaca. Osam ih je zadobilo povrede od bačenog kamenja, a 80 kada je na njih bačena nepoznata supstanca.

Zapaljeno je i oštećeno najmanje sedam policijskih automobila, prenio je Si-En-En.

Pet osoba je uhapšeno zbog napada na policajce, a još 500 je privedeno na ispitivanje, izjavila je policijski portparol Tesa Košig.

Reporter kanala Raša tudej sa lica mesta javlja da helikopteri nadleću grad i da je ispaljena velika količina suzavca.

- Vazduh je pun suzavca. Policajci su barikadama i bodljikavom žicom ogradili novu zgradu ECB, naveo je izveštač iz centra Frankfurta.

On je dodao da su veoma rano jutros izbili prvi sukobi između policije i demonstranata, kao i da je zapaljen jedan policijski automobil, pa su policajci ispalili suzavac kako bi rasterali okupljene ljude.

Oko nove zgrade ECB policija je postavila kordone.

Uživo iz Frankfurta:

Zapaljeno je i više policijskih automobila, a demonstranti su blokirali glavni most preko reke Majne.

Policija je juče u Frankfurtu barikadama i bodljikavom žicom okružila novo sedište Evropske centralne banke.

Kako je saopšteno, to je urađeno da bi potencijalno nasilne demonstracije protiv mera štednje i kapitalizma bile sprečene.

Levičarski aktivista okupljeni u međunarodni pokret "Bokjupaj" (Blockupy) su prethodno najavili da je cilj njihovih aktivista da, u skladu sa protivljenjem vladinim merama štednje, danas blokiraju novo sedište ECB, pred otvaranje zgrade.

Očekuje se oko 10.000 demonstranata na glavnom trgu Remerberg u Frankfurtu, pošto su organizatori unajmili poseban voz za prevoz aktivista iz Berlina, kao i autobuse za prevoz iz ostalih delova Nemačke i drugih evropskih zemalja.

ECB, zajedno sa Evropskom komisijom i Međunarodnim monetarnim fondom, deo je takozvane "trojke" koja nadzire poštovanje uslova za dobijanje kredita u finansijski problematičnim zemljama, poput Grčke.

''Vlada u Grčkoj je pokazala da je i drugačija politika moguća'', rekao je jedan Henri, star 54 godine, koji je iz Pariza došao danas u Frankfurt da to kaže i demonstrira protiv svih nedaća savremenog kapitalizma i neoliberalizma, dok je jedna tridesetogodišnja Tanja iz Beča nemačkim novinarima rekla da je ona tu da iskaže nezadovoljstvo zbog mera štednje.

Ona ima prijatelje u Grčkoj i sa takvom politikom, kako je rekla, njeni prijatelji nemaju više perspektivu u svojoj zemlji.

Jedna Kristina iz Berlina, koja se spontano odlučila da sa prijateljicom dođe u Frankfurt i demonstrira, rekla je da to čini zbog svoja tri posla i sina.

Ona, naime, u Berlinu mora da radi čak tri posla, kako bi sa sinom preživela.

''Zato sam tu'', naglasila je četrdesetčetvorogodišnja Kristina.

Kada je reč o gradu Frankfurtu, on je više puta bio mesto žestokih demonstracija, a jedan od najpoznatijih demonstranata toga grada je i bivši nemački šef diplomatije Joška Fišer, koji je tu bio od demonstracija iz 1968. preko protesta protiv proširenja aerodroma i zaštite životne sredine i jednom, puno kasnije, priznao '' da, bio sam militantan''.

Tanjug/AP

Šta je pokret ''Blokjupaj''

Međunarodni pokret "Blokjupaj" (Blockupy) čiji su aktivisti danas, na dan otvaranja novog sedišta Evropske centralne banke (ECB) u Frankfurtu organizovali demonstracije u kojima već ima i povređenih i uhapšenih, savez je levo orijentisanih protivnika kapitalizma u okviru koga postoji 90 organizacija - predstavljaju danas nemački mediji ''Blokjupaj''. Ovaj međunarodni pokret zahteva odustajanje od kursa gvozdene štednje i traži, između ostalog, da zemlje u krizi, poput Grčke, u buduće dobijaju više novca.

Podgrupa "Blokjupaja" je savez "Okupirajmo Volstrit", koji je 2011/2012. godine bio veoma aktivan u protestima protiv banaka i demonstracijama, takođe, u Frankfurtu ispred stare centrale ECB.

''Blokjupaj'' formira sada front protiv ECB zato što, kako navode nemački mediji, smatra tu banku kao ništa drugo, nego produženu ruku međunarodnih kreditnih poverilaca.

2024 © - Vesti online