Sreda 18.03.2015.
08:25 >> 12:36h
Tanjug

Pao "Neđo Kasapin": Osmoro uhapšeno u Srbiji zbog ratnog zločina u Srebrenici

Tanjug
Akcija hapšenja osumnjičenih za ratne zločine

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je danas Tanjugu da je uhapšen i osmi osumnjičeni za ratni zločin protiv civila na lokalitetu Kravice u Srebrenici.

Vekarić je precizirao da je jutros na različitim lokacijama u Srbiji uhapšeno sedam osoba, a nešto kasnije i osmi osumnjičeni i to u Novom Sadu.

Služba za otkrivanje ratnih zločina Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, jutros je na različitim lokacijama u Srbiji uhapsila N.M, A.G, M.B, A.D, B.M, J.P i D.P, koji su zatim sprovedeni u Tužilaštvo, dok je nešto kasnije uhapšen i V.V.

AP navodi da je "najvažnija osoba" koja je danas uhapšena Nedeljko Milidragović, komandant koji je imao nadimak "Neđo Kasapin", i koji je posle rata postao uspešni biznismen u Srbiji.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je rekao za AP da je ovo veoma bitan trenutak za Srbiju u "suočavanju sa prošlošću".

- Važno je naglasiti da je ovo prvi put da se tužilaštvo bavi masovnim ubijanjem civila i ratnih zarobljenika u Srebrenici - rekao je Vekarić za AP.

Tužilac je dodao da je ovo bitan trenutak za suočavanje sa prošlošću.

- Nikada se nismo bavili zločinama te veličine. Veoma je bitno da Srbija zauzme jasan stav što se tiče Srebrenice kroz sudski proces - rekao je Vekarić.

Tužilaštvo za ratne zločine donelo je naredbu za sprovođenje istrage protiv bivših pripadnika Centra za obuku "Jahorina" u sastavu Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske, zbog postojanja osnova sumnje da su u Srebrenici, na lokalitetu Kravice, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Među žrtvama je više od 1.000 civila muslimanske nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci identifikovani u masovnim grobnicama na više lokacija, među kojima su Glogova 1 i 2 i Ravnice.

Tužilaštvo i MUP tragaju za još nekoliko lica za koja se pretpostavlja da su u zemljama u okruženju.

2024 © - Vesti online