Sreda 18.03.2015.
09:41
Z. M. - Vesti

Ili nemački ili nikako!

Reuters/H-P.B.
Direktorka škole u Medlingu u Austriji zabranila strane jezike

"Ukoliko jedan đak sa roditeljima može komunicirati samo na nekom drugom jeziku, on razgovor treba voditi samo izvan škole, gde se ne nalaze drzge osobe koji bi se mogle osetiti uvređenim", navodi se u internom pismu.

Fond uz đake

U saopštenju se navodi da šest škola pohađaju đaci iz više od 30 nacija, na šta su posebno ponosni.
Fond podvlači da đaci mogu i dalje da razgovaraju na svojim jezicima, a da je direktorka svojom merom pokušala da spreči buduće nesporazume.
Konstruktivno rešenje za konflikt moguće je samo uz zajednički govorni jezik, a to je nemački, navodi se u saopštenju.

Protiv ove odluke direktorke pobunile su se brojne organizacije, a među njima i turske koje smatraju da se radi o antiturskoj meri.

I predsedavajuća Akcije kritičkih đaka Donje Austrije Dora Jandl smatra da je odluka rasistička.

"Neshvatljivo je da se pokušava đacima nametnuti na kom će jeziku da razgovaraju", istakla je ona dodajući da je posebno zastrašujuće što se od đaka zahteva da traže izolovano mesto za razgovor sa roditeljima.

Direktorka odbacuje kritike vezane za diskriminaciju i ističe da njena naredba ne znači zabranu turskog jezika.

Ona je objasnila da je uzrok za interno naređenje jedan "međukulturalni konflik" između jednog albanskog đaka i makedonske čistačice.

Đak i čistačica su se, na njihovim jezicima, vređali u školi, a svađa je potom prešla na đake turskog porekla, usled čega se odlučila na zabranu jezika koji nisu predmet nastave.

Njen dopis, kako ističe, nije striktna zabrana, već treba shvatiti kao meru za sprečavanje konflikata, i u korist je "pridržavanja pristojnosti".

I Fond bečkih trgovaca, koji je osnivač škole, ističe da je Vijena biznis skul privržena svojim osnovama koje počivaju na otvorenosti i međukulturalnoj razmeni.

2024 © - Vesti online