Sreda 18.03.2015.
08:50
O. Ikodinović - Vesti

Amerika hoće rusko bogatstvo

Reuters
Amerika savetnik, Nemci podrška: Petro Porošenko

Prema saopštenju zamenika sekretara ukrajinskog saveta bezbednosti Mihajla Kovala, zakon o specijalnom statusu se ne bi odnosio na teritorije koje su proruske snage zauzele posle 19. septembra 2014.

Merkelovu šalje na sud

Ruski mediji podsećaju i da je Horstel u subotu, na mitingu u Hanoveru, optužio Angelu Merkel za "podršku nacistima u Ukrajini" i izjavio da bi želeo da "kancelarku vidi pred sudom".

Kako prenosi TASS, ruski državni sekretar i zamenik ministra spoljnih poslova Grigorij Karasin istakao je juče kako su granice regiona Donbas, na koji treba da se odnosi specijalni status, jasno definisane sporazumima iz Minska od 12. februara.

Porošenko predlaže da se specijalni status dodeli regionima Donjecka i Luganska tek posle prevremenih izbora koji bi bili sprovedeni u skladu sa ukrajinskim ustavom. Rusko ministarstvo inostranih poslova navodi i da Kijev pojačava društvenu i ekonomsku blokadu regiona koji su pod vlašću proruskih vlasti, ograničavajući putovanja stanovnika tih oblasti u druge delove Ukrajine i njihov prelazak granice s Rusijom, što je direktno kršenje sporazuma iz Minska.

Konsultant nemačke vlade i publicista Kristof Horstel smatra da će rat u Ukrajini ponovo početi, ali da je pitanje da li će se zadržati samo na istoku ili će obuhvatiti celu zemlju.

-Mi zapravo ne znamo šta se tamo tačno dešava, ono što znamo je da se SAD čvrsto drže svog cilja - promene režima u Rusiji, a Ukrajina je samo jedan korak napred ka njegovom ostvarenju, rekao je Horstel, a prenela ruska novinska agencija Sputnjik.

On je kazao da SAD vladaju u Kijevu, a da su njihovi strateški planovi u regionu ostali nepromenjeni: Amerika ima za cilj uspostavljanje kontrole nad ruskim velikim resursima, zatim da prekine prijateljske odnose Nemačke i Rusije, da distancira Evropu, stvarajući joj unutrašnje probleme, kao i da izvrši pritisak na EU kako bi počeli isporuku oružja Ukrajini.

Po njemu, Merkelova prati "opštu liniju" jer želi da umiri Amerikance, kao i da isporuku oružja učini uslovnom.

- Nemačka neće biti prva koja će isporučiti smrtonosno oružje, već će biti jedna od poslednjih članica EU koja će to učiniti, zaključio je publicista.

Porošenkova kuknjava

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko u ponedeljak se sastao sa Merkelovom u Berlinu. On je tražio vojnu pomoć, isporuku oružja, nove sankcije protiv Rusije i bojkot Svetskog prvenstva u fudbalu, koje bi za tri godine trebalo da se održi u Rusiji. Kancelarka je rekla da je EU spremna, ali da nije voljna da namentne nove sankcije Rusiji, zbog situacije u Ukrajini. Ona je kazala da je cilj Nemačke da se Krim vrati Ukrajini.

 

 

2024 © - Vesti online