Utorak 17.03.2015.
10:10
D. Lj. J. - Vesti

Gruevski ne pristaje na prelaznu vladu

Tanjug/AP
Nepopustljiv: Premijer Nikola Gruevski

Na skupu oko 10.000 pristalica VMRO-DPMNE, koji su autobusima dovoženi iz cele Makedonije u Skoplje, Gruevski je pokazao da nema nameru da odstupi u sukobu sa opozicionom SDSM, koja duže od mesec dana iznosi niz teških optužbi na račun vlade Gruevskog.

Opozicija optužuje vlast za masovno prisluškivanje, zastrašivanje i krađu izbora, nekontrolisano trošenje državnih para i nameštanje tužilaca i sudija. Sa druge strane, Gruevski tvrdi da su političku krizu u Makedoniji, uz pomoć lidera SDSM Zorana Zaeva, izazvale strane tajne službe.

Gruevski je na skupu svoje partije obrazložio i stav o prelaznoj vladi.

- Zahtev za formiranje prelazne vlade je moguć i ostvariv, ali bez VMRO-DPMNE u njoj! Narod daje mandat i legitimitet na izborima i narod bira ko će formirati vladu. Formiranjem prelazne vlade bio bi otvoren put ozbiljnom presedanu koji bi mogao da dovede do sukoba između stranaka - rekao je Gruevski.

Pola sata pre početka mitinga VMRO-DPMNE, lider opozicionog SDSM-a Zoran Zaev je aktivirao desetu "bombu" objavljujući snimke prisluškivanih razgovora iz kojih se vidi kako vlast zloupotrebljava položaj.

- Gruevski je naložio promenu detaljnih urbanističkih planova u opštini Centar i tako je preko posrednika i of šor kompanija, malverzacijama sa urbanističkim planovima i pritiscima nezakonito postao vlasnik dve velike parcele od 2.700 i 11.000 kvadratnih metara na atraktivnoj lokaciji u Skoplju, čija je vrednost pet miliona evra - rekao je Zoran Zaev.

2024 © - Vesti online