Utorak 17.03.2015.
06:50
B. Đ. - Vesti

Pedofilima hteli da prodaju Mašu za 100.000 evra

MUP Srbije
Planirali da zarade 100.000 evra: Hapšenje troje Francuza

Sudija za prethodni postupak doneo je rešenje kojim je odredio pritvor Mišel Sebastjanu (46), Sandrin Goren (50) i Kristel Eje (25) zbog okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva, ali i zbog posebnih okolnosti koje ukazuju da bi mogli da ometaju postupak uticajem na svedoke.

Na saslušanju u Tužilaštvu Mišel Sebastjan i Kristel Eje su se branili ćutanjem uz jedinu konstataciju da će svoju odbranu da iznesu u daljem postupku, kada budu upoznati sa svim dokazima.

U međuvremenu, istraga protiv troje francuskih državljana se nastavlja, a novi detalji potvrđuju da su oni našli Mašu preko Fejsbuka i zatim skovali plan da je otmu i da njen DNK poture na sudu u Francuskoj kako bi dokazali da Kristelin bivši muž nije otac Kristeline ćerke Sintije! Sumnja se, takođe, i da su Mašu posle svega hteli da prodaju pedofilima za 100.000 evra!

Kristel Eje, kako su i "Vesti" već pisale, na sudu u Francuskoj vodi bitku za starateljstvo nad dvogodišnjom ćerkom, a za tu bitku bila im je potrebna mala Maša.

- Kidnaperi su mislili i na najsitnije detalje, pa su otetu devojčicu skinuli i obukli joj unapred spremljenu novu garderobu, čak i veš i čarape, a njene stvari su bacili negde usput. Da bi bili sigurni da dete neće plakati za roditeljima, dali su joj da popije sedativ koji je Mašu potpuno omamio. Otmičari su hteli da devojčicu najpre iskoriste za DNK analizu u brakorazvodnoj parnici, a onda da je prodaju za 100.000 evra - kaže za beogradske medije izvor blizak istrazi.

Kriminolog Zlatko Nikolić ukazuje da ovakav slučaj kidnapovanja, koje su stranci počinili u Srbiji, dosad nije zabeležen.

Devojčica se oporavlja

Damir Prenković, otac kidnapovane devojčice, rekao je za beogradske medije da se njegova ćerka oporavlja od šoka koji je preživela.
- Ni supruga ni ja ne vidimo nikakve posledice kidnapovanja. Mirno je zaspala i ponaša se normalno, kao da se ništa nije dogodilo. Sigurno nije svesna kroz šta je prošla - rekao je Damir za beogradske medije.

- Dešavalo se da budu oteta deca iz mešanih brakova stranaca i srpskih državljana u sklopu borbe za starateljstvo, ali nikada se nije dogodio ovakav slučaj. Potpuno mi je nejasno i zašto bi neko potegao čak iz Francuske radi otmice u ovu svrhu. Dece Mašinog profila ima i u Francuskoj, a ako su već tražili zemlju u kojoj bi ovako nešto moglo da prođe neprimećeno, zašto nisu odabrali Moldaviju u kojoj su kidnapovanja ove vrste daleko češća! Takođe, ovakva akcija je preskupa, pogotovo za diletanta kakvi su ovi Francuzi. Čini mi se verovatnijim da je u pitanju bio pokušaj otmice radi preprodaje deteta, a u takvom poslu otmičari su zaduženi samo za tranzitni deo i nisu sposobni da vode posao - zaključuje Nikolić.

Kidnaperi bi pali na granici

U policiji nezvanično saznajemo da su otmičari Maše Prenković su po svemu sudeći diletanti, pa je sreća što su na vreme uhvaćeni, jer su mogli da naude detetu nakon što bi ga prokrijumčarili u Francusku.

- Očigledno je reč o amaterima! Oni su ušli u Srbiju u svom vozilu i sa svojim pasošima, a čak i da su uspeli da umaknu policijskoj poteri, već na granici bi se utvrdilo da su oni otmičari. Naime, svi pasoši se skeniraju po ulasku i izlasku iz zemlje. Jedna od prvih stvari u ovakvim slučajevima je provera ko je ušao i izašao iz zemlje. Brzo bi se utvrdilo da devojčica sa pasošem Sintije nije ušla u zemlju, već samo izašla iz Srbije. Tako bi odmah imali njihove identitete i obavestili kolege u Francuskoj. Očigledno je reč o amaterima, a takvi mogu da budu vrlo opasni jer su u stanju da, u strahu da ne budu uhvaćeni, urade nešto nažao detetu - kažu za "Vesti" u policiji.

2024 © - Vesti online