Ponedeljak 16.03.2015.
09:00
Tanjug

Lončar: Beba morala da dođe u veći medicinski centar

Tanjug
Lončar: Procena da je bebi potrebna pomoć u većem medicinskom centru

Kako je Lončar objasnio, gostujući u jutarnjem dnevniku RTS-a, nadležni lekari su procenili da nema dovoljno vremena da se životno ugrožena beba preveze drumom preko Kopaonika.

- Naše je bilo da organizujemo, kada se nadležni dogovore gde će biti sletanje, da sačeka medicinska ekipa i sanitet. Da li bi to bio Niš, Kragujevac ili Beograd odluka je koja zavisi od više faktora. Njihova procena je bila da je dete, koje je staro pet dana i teško tri kilograma, životno ugroženo i da pomoć mora da mu se pruži u većem centru gde ima adekvatnih uslova i kadra za takvo oboljenje, istakao je Lončar.

Prilikom pada helikoptera Mi-17 Vojske Srbije u petak u 22.30 časova u blizini aerodroma "Nikola Tesla" poginulo je sedam osoba - pored posade VS, lekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.

Posada helikoptera pošla je u spasavanje bebe koja se nalazila u sanitetskom vozilu, blokiranom zbog odrona na Ibarskoj magistrali kod Raške.

Sleteli su u kasarni u Raškoj, gde se vozilo sa bebom u inkubatoru ipak probilo nakon što je delimično raskrčen put. U Mi-17, u pratnji lekara Ljajića i anestetičara Veselinovića, uneta je beba u inkubatoru, sa manjim zalihama kiseonika. Poleteli su prema Beogradu, gde je u Institutu za majku i dete trebalo zbrinuti dete.

U međuvremenu, došlo je do pogoršanja vremenskih uslova. Letelica se srušila u blizini beogradskog civilnog aerodroma.

2024 © - Vesti online