Ponedeljak 16.03.2015.
09:15
D. Lukić - Vesti

Zapad u finansijskom ratu protiv ID (2): Zarađuju milione od nafte i iznuda

Tanjug/AP
Islamisti su ekonomski samoodrživi

Da bi ostvarile finansijsku nezavisnost, islamističke grupe morale su da se potpuno reorganizuju i preorijentišu, od "spoljnih" tokova finansiranja prema "unutrašnjem", hermetičnom sistemu uzajamne pomoći, koji bi bolje izbegao svaku međunarodnu novčanu kontrolu. Al Šabab u Somaliji se uzima kao primer. Grupa prima limitirane sume iz spoljnih tokova, ali je razvila visokoefikasan izvoz proizvoda, koji joj omogućava oko 80 miliona dolara godišnje.

Al Šabab je u Somaliji razvio i poseban sistem prihodovanja. Personalne i transportne poreze. Kao i Islamska država, i Al Šabab kotroliše široka područja u Somaliji. Na tim područjima uspostavio je kvazidržavnu vlast, naplaćuje poreze, vrši i druge državne usluge, a posebno na polju "pravde i bezbednosti".

Zapad u finansijskom ratu protiv ID:

1. ISIL je bogata industrija smrti

Kontrolisanje teritorije jeste i neophodan i lukrativan biznis. Primer je cvetanje trgovine opijumom u Avganistanu. Procenjuje se da je u senci zapadne okupacije avganistanska vlada do sada utrošila sedam milijardi dolara samo da bi sprečila nekontrolisanu trgovinu opijuma koji predstavlja značajan prihod talibana. Uprkos 13 godina zapadne okupacije, gajenje i trgovina opijumom je u punom procvatu. Računa se da su talibani u Avganistanu trenutno u stanju da međunarodno tržište droge snabdeju sa 90 odsto globalnih količina opijuma, što donosi prihod od 150 miliona dolara godišnje.

Ali, ne vladaju sve ekstremne i džihadističke grupe značajnim delovima teritorija, niti imaju pod kontrolom populaciju od koje iznuđuju poreze. Zato su uzimanje talaca i iznuđivanje otkupa za njih postali krupan izvor alternativnih prihoda.

Od iznuda 120 miliona

Prema statistici UN, terorističke grupe su u toku prošle godine samo od iznuđivanja otkupnine za taoce inkasirale 120 miliona dolara. Smatra se da je sama Islamska država u Iraku i Siriji na ovoj način prihodovala 45 miliona dolara.

- Finansiranje je žila kucavica terorističkih organizacija; to je ujedno i njihova Ahilova peta - stoji u jednoj londonskoj analizi. Nalaz je tačan, ali svi dosadašnji pokušaji da se bombama zmiji otkine glava pokazali su se bezuspešnim. Islamisti su se uspešno prestrojili iz faze spoljne pomoći u fazu samofinansiranja. To znači da je Zapad dobio novo samoodrživo žarište sa kojim će teško izaći na kraj.

KRAJ

2024 © - Vesti online