Ponedeljak 16.03.2015.
01:30
b92.net

Bubuljice kao pokazatelj bolesti

blisstree.com
Zbog bubuljica na licu nije na odmet posetiti lekara

Bubuljice nisu samo problem pubertetlija. Iako dosta ređe, one se javljaju i kod odraslih a mogu biti posledica različitih procesa koji se u organizmu dešavaju. Lekari savetuju da obratimo pažnju na njih jer su nekada "ogledalo" zdravlja.

Učestalo javljanje bubuljica samo na određenim mestima može da ukazuje na neke od sledećih zdravstvenih problema:

Čelo - Uzrok bubuljica na ovom delu lica mogu da budu problemi sa varenjem, tankim crevom ili jetrom, kao i veliki stres, neredovan san, loša ishrana. Da bi se sprečila pojava bubuljica, spavajte najmanje sedam sati u kontinuitetu, pijte dovoljno vode i vodite računa o ishrani.

Slepoočnice, deo oko obrva - Mogu da nastanu zbog loše cirkulacije, problema sa bešikom, ishrane koja se bazira na masti i prerađevinama, ali i preterivanja sa alkoholom.

Usta - Uzrok je preterani unos ljute, začinjene i pržene hrane ili reakcija na određenu pastu za zube.

Nos - Bubuljice oko nosa posledica su nezdrave hrane, zatvora, nadimanja, loše cirkulacije ili lošeg varenja. Vitamin B, manje začinjena hrana i masiranje ovog dela lica mogu da ublaže probleme.

Obrazi - Akne se najčešće javljaju zbog problema sa plućima, jetrom i želucem, kao posledica stresa, prljavih ruku i jastučnica ili četkica za šminku. Veoma je bitno da kožu čistite svakog dana.

Brada - Uglavnom su posledica hormonskih ili ginekoloških problema, lošeg rada bubrega ili navike da često prljavim rukama dirate lice.

Uši - Ukoliko vam bubrezi ne funkcionišu pravilno i ne pijete dovoljno vode, bubuljice mogu da se jave na i oko ušiju, najčešće na ušnoj školjci. Izbegavajte kafu i preslana jela.

2024 © - Vesti online