Subota 14.03.2015.
19:49
sputniknews.com

Kritično: Kalifornija ima pijaće vode za još samo godinu dana

Reuters/M.H.
Kalifornija nema osmišljen plan za borbu rotiv suša

Kalifornija već duže vreme prolazi kroz periode ogromnih suša, a ovaj januar bio je najsuvlji još od 1895. godine.  

- Kalifornija nema dobro osmišljen plan za uporne suše poput ove, a da ne spominjemo suše duge i po 20 godina. Jedino što mogu da urade u trenutku krize je da se mole za kišu - rekao je Džej Familjeti iz NASE.

Tim NASA naučnika koristio je satelite za klimatska proučavanja i otkrili su da su korita reka Sakramento i San Hoakin na 41.6 triliona litara ispod normalnog sezonskog nivoa. Ovaj nagli pad postao je primetan od 2002. godine. 

Stanovnici Kalifornije u proseku troše oko 700 litara vode dnevno i oko 10 triliona litara vode godišnje. Džej Familjeti zato poziva na hitnu i dramatičnu racionalizaciju potrošnje vode, uključujući i privatne i državne korisnike. 

    Zato je u San Dijegu otvoreno postrojenje za desalinizaciju vode iz okeana i pretvaranje iste u pijaću vodu. Iz ovog postrojenja se nadaju da će pomoći u slučaju ekstremnih suša, a ovu metodu već primenjuju u Izraelu, Australiji i Saudijskoj Arabiji.

Još jedna metoda o kojoj razmišljaju vlasti Kalifornije je reciklaža kanalizacione vode i pretvaranje iste u pijaću vodu kojom bi se ponovo punili rezervoari.

2024 © - Vesti online