Nedelja 15.03.2015.
05:15
Lj. Ivanović - Vesti

Grci ljuti zbog Varufakisovog ljubavnog gnezda

Reuters
Voli luksuz i to je pokazao...a zaboravio koliko Grci teško žive: Janis Varufakis

- Životni stil bogatih i slavnih, Siriza izdanje - stoji u tvitu Varufakisovog kolege, ekonomiste Bena Stajla iz Američkog saveta za strane odnose.

Varufakis i njegova supruga, poznata umetnica Dana Stratou, žele da se presele iz svog sadašnjeg doma u veći stan u popularnom naselju Plaka, koji je u vlasništvu njene bogate porodice, otkriva poznati magazin o slavnima. U članku se takođe navodi da bračni par nema mnogo vremena da uživa jedno u drugom jer "Varufakis mora da putuje na pregovore o ekonomskom spasavanju Grčke i tako spreči bankrot svoje zemlje".

Loš trenutak

Trenutak objavljivanja fotografija nije mogao biti gori budući da bi Grčka mogla da se nađe na ivici bankrota, pošto ovog meseca treba da pronađe oko šest milijardi evra za otplatu dospelih potraživanja na ime obveznica, kao i zajma MMF.

Odmah po izlasku magazina usledile su brze i nemilosrdne reakcije na priču o životnom stilu prvog čoveka grčkih finansija u levičarskoj vladi, koja se suočava s velikim finansijskim problemima, navodi AFP.

Erik Moris iz Asocijacije evropskih novinara piše da Varufakis ima dobar životni stil, ali veoma loš marketing. Premijer Aleksis Cipras, pre samo nekoliko dana, zamolio je ministre da ne daju često intervjue i da se usredsrede na rešavanje problema.

Otkriće raskoši ministra u jednoj od najsiromašnijih zemalja EU dolazi u trenutku kada se grčka vlada suočava s izazovima u prevazilaženju ekonomske krize.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble ne isključuje mogućnost da dođe do "neplaniranog i incidentnog" izlaska Grčke iz evrozone.

- Pošto odgovornost i mogućnost da se odluči šta će se desiti leži samo na Grčkoj i pošto ne znamo šta odgovorni u Grčkoj čine, ne možemo isključiti tu mogućnost - rekao je Šojble u Beču.

Neumoljivi Šojble je poručio da će Grčka moći da dobije dalju pomoć samo ako se pridržava dogovora sa svojim poveriocima.

- Evropa je spremna da pomogne Grčkoj, ali Grčka mora da dozvoli da joj se pomogne. Problem se ne rešava tako da se drugi prave žrtvenim jarcima - kaže Nemac.

Situacija u Grčkoj je svakim danom sve bliža scenariju propasti, a dogovor između Brisela i Berlina na jednoj i Atine na drugoj strani, nije na vidiku. U očajanju, Grčka bi mogla da zagrabi u socijalne kase, a to je argentinski scenario koji je ovu zemlju odveo u siguran bankrot.

Ni Šojble ga ne podnosi

Nemačko-grčki odnosi su dodatno opterećeni najnovijim zahtevima Atine za ratnom odštetom koje Nemačka striktno odbija. A sada je na sve to, kao ulje na vatru, došla i lična netrpeljivost nemačkog i grčkog ministra finansija, Volfganga Šojblea i Janisa Varufakisa. Vlada u Atini je uložila zvaničan protest Berlinu zbog uvredljivih izjava nemačkog ministra. Grčki mediji spekulišu da je Šojble komunikaciju Varufakisa sa novinarima na marginama samita u Briselu nazvao "glupavo naivnom".
- U susretu koji sam imao sa gospodinom Šojbleom rekao mi je da sam izgubio poverenje nemačke vlade. Rekao sam mu: "Ja ga nisam nikada ni imao jer sam član vlade radikalnih levičara" - rekao je Varufakis.

2024 © - Vesti online