Nedelja 15.03.2015.
00:30
Tanjug

Kinezi otkrili od čega se sastoji Mesec

Reuters/R. D.
Zec od žada otkrio nove detalje o strukturi Meseca

Naime, postoji najmanje devet slojeva ispod mesečeve površine, a istraživači veruju da su nastali pod dejstvom drevne lave koja se mešala sa lunarnim tlom, regolitom, rastresitim materijalom nastalim od stena.

Kineska letilica Čang-3 spustila se na Mesec u decembru 2013. zajedno sa malim lunohodom Jutuom, ili "Zecom od žada", čiji je zadatak da proučava mesečevo tle. Posle šetnje u dužini od 114 metara po površini Meseca, Jutu se zaustavio blizu jednog kratera, u oblasti pod nazivom Mare Imbrium.

Za razliku od mesta na koja su od 1969. do 1972. sletale NASA misije Apolo i drugih lokacija koje su pohodili lenderi iz sovjetske ere, ta oblast je mlađa i poseduje kompleksnu površinsku strukturu, naveo je Long Siao, istraživač sa Kineskog Univerziteta geonauka u Vuhanu, u članku objavljenom u časopisu Science.

- Mesečeva geološka istorija je daleko kompleksnija nego što smo pretpostavljali - istakao je kineski naučnik.

Prvi podaci ukazuju da su erupcije lave najmanje pet puta prekrivale Imbriumsku dolinu, formirajući slojeve bazalnte stene u dubini od oko jednog kilometara. Jutuov radar je detektovao pet slojeva lave u gornjih 400 metara mesecevog tla.

- Vrlo je verovatno da je bilo nekoliko vulkanskih erupcija čija je lava prekrila dolinu na većim dubinama - kazao je Siao, dodajući da su dobijeni rezultati prvi detaljni podaci o mesečevoj površini.

- Tokom misija Apolo, regolit je bušen na svega tri metara dubine - podsetio je Siao.

- Slojevite strukture nam govore da su kasnije vulkanske aktivnosti bile različitog tipa. To takođe znači da su promenljivi elementi znatno uticali na završnu fazu istorije našeg meseca - zaključio je kineski istraživač.

2024 © - Vesti online