Subota 14.03.2015.
08:42 >> 14:48h
Tanjug

Srušio se vojni helikopter sa bolesnom bebom, svi poginuli

Reuters
Reuters
Helikopter se raspao prilikom pada

"U okviru operacije traganja i spasavanja, u kojoj je 13. marta životno ugrožena beba transportovana iz Raške u Beograd, helikopter HT 48, odnosno 'Mi 17' pao je u širem reonu aerodroma Surčin", navelo je Ministarstvo odbrane.

Posle obavljenog uviđaja konstantovano je, na žalost, da nema preživelih

Iz novopazarske bolnice je saopšteno da su se u helikopteru nalazili lekar, tehničar i beba. Saznaje se da je helikopterom upravljala četvoročlana vojna ekipa, dva pilota i dva člana posade.

Detalji nesreće

Komandant 204. vazdhoplovne brigade VS Predrag Bandić danas je na konferenciji za novinare izneo sve detalje leta helikoptera koji se srušio sinoć kod aerodroma Surčin.

Bandić je na konferenciji za novinare rekao da je posada sačinjena od istinskih heroja dežurala u snagama za hitno reagovanje na aerodromu Batajnica i da je oko 19 30. redovnim putem dobijen zahtev od zdravstenih institucija za pomoć u spasavanu bebe čije je prevoženje bilo onemogućeno prekidom drumskih komunikacija zbog odrona.

Kako je naveo oko 20.15 časova sagledana je meteorološka situacija na aerodromima, a on je u ličnom kontaktu sa posadom u potpunosti bio uveren u spremnost za ispunjavaje zadatka.

- Naređenje sam izdao lično - rekao je Bandić napominjući da je to učinio kao i nebrojeno puta do tada.

Prema njegovim rečima let se odvijao potpuno normalno do Raške gde je organizovan prihvat bebe i lekara pratilaca, a let se odvijao do Mladenovca bez ikakvih problema a onda je došlo do naglog pogoršanja meteorološke situacije. Zbog toga, dodao je, odlučeno je u datom trenutku da se sletanje obavi na aerodromu Nikola Tesla.

Dva neuspela pokušaja sletanja

Bandić je naveo i da su bila dva neuspešna pokušaja sletanja zbog slabe vidljivosti, te da je u 22.31 izgubljena svaka komunikacija sa posadom, a odmah nakon toga počela je potraga.

Upitan koliko je bila kritična meteorološka situacija, rekao je da nije bila kritična vec složena, ali u odnosu na takvu situaciju ponovio da su i letelica i posada bili najbolji mogući izbor.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je kontrolni toranj izgubio vezu sa letelicom u petak, 13. marta u 22.31 sati. Ministar odbrane Bratislav Gašić je odmah po dobijanju informacije otišao na mesto nesreće. Sa njim su bili i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, njegov zamenik Jovica Draganić, komandant avijacije Ranko Živak i komandant aerodroma Batajnica Predrag Bandić.

Na mestu nesreće bili su i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, direktor policije Milorad Veljović i bivši komandant Žandarmerije Milenko Božović.

Vojni helikopter je poleteo u petak uveče ka Beogradu i trebalo je da beba bude prevezena na Institut za majku i dete. Beba iz Novog Pazara sa respiratornim problemima prethodno je bila u sanitetskom vozilu koje, zbog odrona na putu između Raške i Kraljeva, nije moglo da prođe pa je upućen helikopter Vojske Srbije.

2024 © - Vesti online