Subota 14.03.2015.
09:11
B. Božin - Vesti

Šojble i Varufakis kao rogovi u vreći

Reuters
Dva sveta: Volfgang Šojble i Janis Varufakis

- Pošto odgovornost i mogućnost da se odluči šta će se desiti leži samo na Grčkoj i pošto ne znamo šta odgovorni u Grčkoj čine, ne možemo isključiti tu mogućnost - rekao je Šojble u Beču.

Za eventualni izlazak Grčke iz evrozone smišljena je kovanica "Greksit" (od engleskih reči Grčka i izlaz), a sada je za drugi scenario neplaniranog izlaska Atine smišljena nova "Greksident" (od reči "Greece"i "accident" ).

Nemački savet

Neumoljivi Šojble je poručio da će Grčka moći da dobije dalju pomoć samo ako se pridržava dogovora sa svojim poveriocima. "Evropa je spremna da pomogne Grčkoj, ali Grčka mora da dozvoli da joj se pomogne. Problem se ne rešava tako da se drugi prave žrtvenim jarcima", kaže Nemac.

Zemlja ne bi više dobijala pomoć u novcu, država bi bila insolventna, ne bi mogla da plaća službenike ni penzionere, a posledica je haos i slom banaka. Grčka bi morala da uvede novu valutu, jer više ne bi mogla da raspolaže evrom.

Situacija u Grčkoj je svakim danom sve bliža tom scenariju, a dogovor između Brisela i Berlina na jednoj, i Atine na drugoj strani, nije na vidiku. U očajanju, Grčka bi mogla da zagrabi u socijalne kase, a to je argentinski scenario koji je ovu zemlju odveo u siguran bankrot.

Nemačko-grčki odnosi su dodatno opterećeni najnovijim zahtevima Atine za ratnom odštetom koje Nemačka striktno odbija. A sada je na sve to, kao ulje na vatru, došla i lična netrpeljivost nemačkog i grčkog ministra finansija - Volfganga Šojblea i Janisa Varufakisa.

Vlada u Atini je uložila zvaničan protest Berlinu zbog uvredljivih izjava nemačkog ministra. Grčki mediji spekulišu da je Šojble komunikaciju Varufakisa sa novinarima na marginama samita u Briselu nazvao "glupavo naivnom".

Da je komunikacija dvojice ministara daleko od konstruktivne, potvrdio je i Varufakis u jednom intervjuu. "U susretu koji sam imao sa gospodinom Šojbleom, rekao mi je da sam izgubio poverenje nemačke vlade. Rekao sam mu: Ja ga nisam nikada ni imao, jer sam član vlade radikalnih levičara!"

 

2024 © - Vesti online