Petak 13.03.2015.
18:46
Politika.rs

"Filaret privremeno razrešen dužnosti"

Kako je navedeno, Sinod SPC razrešio je vladiku Filareta upravljanja eparhijom na čijem je čelu je već 16 godina.

Facebook/SRS
Vladika Filaret odlikovao Vojislava Šešelja ordenom Belog anđela prvog reda

Godinama unazad na adresu Patrijaršije stizale pritužbe dela vernika i sveštenika iz Mileševske eparhije koji su se žalili na svog episkopa, formirana je komisija da ispita te navode, ali i da analizira finansijsko poslovanje eparhije, objavila je Politika pozivajući se na izvor blizak Sinodu.

Komisija je svoj izveštaj predala Sinodu i na osnovu njega doneta je odluka o razrešenju.

Sagovornik Politike, podseća da prema Ustavu SPC Sinod obavlja nadzor nad radom episkopa i sudi im u prvom stepenu, dok u drugom stepenu odluke donosi Sabor, koji čine sve vladike srpske crkve.

Crkveni sud, sa druge strane, zadužen je za prestupe sveštenstva.

- Vladika Filaret aktuelnom odlukom Sinoda nije osuđen već je razrešen dužnosti do Sabora, koji će doneti konačnu odluku o njegovom slučaju na redovnom zasedanju u maju - objasnio je sagovornik Politike.

List prenosi i da je vladika Filaret više puta bio u središtu pažnje javnosti između ostalog i 2007. godine kada je štrajkovao glađu na granici sa Crnom Gorom, što su pojedini arhijereji ocenili kao nekanonski čin.

U avgustu prošle godine episkop Filaret izjavio je, posle liturgije u selu Premćani, da je SPC ''neka crkva koju lično ja ne priznajem i neću je priznavati'', ali se dvadesetak dana kasnije izvinio arhijerejima zbog ''episkopu neprimerenih izraza''.

Krajem januara ove godine, vladika Filaret odlikovao je ordenom Belog anđela prvog reda Vojislava Šešelja, lidera SRS i haškog optuženika, inače svog dugogodišnjeg poznanika.

2024 © - Vesti online