Subota 14.03.2015.
00:30
Tanjug

"Hrana koju koristimo je bezbedna, loše su deklaracije"

dietisforhealth.blogspot.com
Deklaracija je lična karta proizvoda: Prilikom kupovine, potrošači moraju da znaju šta kupuju

On je na seminaru posvećenom ovom problemu, u organizaciji Regionalne privredne komore Subotica, rekao da potrošač treba da zna šta kupuje, sastav proizvoda i da to bude njegova odluka - da li će se odlučiti da kupi ili ne taj proizvod.
 

Kao najčešću grešku u deklarisanju proizvoda on je naveo naziv proizvoda, a ta greška po njegovom mišljenju može biti ispravljena ukoliko svi u lancu proizvodnje hrane, od proizvođača, preko inspekcija do organizacija potrošača, preuzmu svoj deo odgovornosti po pitanju edukacija i savetovanja.

- Inspekcija će skretati pažnju proizvođačima koji sami sa svojim timovima moraju raditi na tome da imaju jasan pregled da ono što treba da bude na deklaraciji zaista tako i bude, a organizacije potrošača treba da daju što više informacija prema potrošačima koliko je bitno pratiti tu deklaraciju i šta sve ona treba da sadrži - rekao je Vujović.

On je precirizao da je deklaracija  lična karta  nekog proizvoda i na njoj treba da bude prepoznato šta je proizvod, koji su sastojci, od čega je napravljen i sve ostalo što je bitno za potrošača kako bi on imao informaciju o čuvanju i roku trajanja.

Generalni sekretar RPK Subotica Ivan Vojnić Tunić napominje da je nedavno usvojen novi pravilnik o deklarisanju koji je usaglašen sa direktivama Evropske unije.

- Mi, na žalost, uvek imamo te prerogative da smo uvek spremni da izigravamo nešto, ali je očito da to ne ide daleko i ne može dugo da ide i mi zaista moramo da primenimo ono što svet od nas traži i što je obaveza prema samom kupcu, kao najvažnijem segmentu u liniji proizvodnje - rekao je Vojnić Tunić.

2024 © - Vesti online