Petak 13.03.2015.
16:25
Tanjug

A sad i zvanično: Kijev traži "plave šlemove" UN

Tanjug
Plavi šlemovi UN: Pravac Ukrajina

Prema rečima portparola ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Jevgenija Perebinosa o brojnosti i obimu predložene misije trebalo bi da bude postignut dogovor u konsultacijama sa UN, prenela je agencija AP.

Perebinos je naveo da je predlog upućen generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, kao i da će Kijev uputiti još jedan zahtev kada u ukrajinskom parlamentu bude odobrena ova inicijativa vlade.

Za pozitivan odgovor na zahtev Ukrajine potrebno je da svih pet država stalnih članica Saveta bezbednosti UN podrže ovaj predlog, ali je malo verovatno da će Rusija promeniti raniji stav o protivljenju raspoređivanju misije UN na istoku Ukrajine.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin nagovestio je nedavno da Moskva neće dati saglasnost na taj predlog, jer smatra da bi se eventualnim uvođenjem nove misije pod znakom pitanja našla spremnost Ukrajine da poštuje ranije postignute sporazume.

- Prema tim sporazumima u narodnim republikama Donjecu i Lugansku biće formirana sopstvena policija. Praćenje zone razdvajanja pripalo je OEBS-u. Ako se tu predlažu nove šeme, postavlja se pitanje da li će se minski sporazum poštovati ili ne, rekao je Čurkin.

Ideju o raspoređivanju "plavih šlemova" UN u istočnoj Ukrajini izneo je ukrajinski predsednik Petro Porošenko na sastanku "Normandijske četvorke" u Minsku 12. februara, ali nije dobio podršku za taj predlog, jer je ocenjeno da bi odluka o formiranju misije i njeno raspoređivanje predugo trajali, a u tom trenutku tragalo se za hitnim rešenjem za prekid sukoba.

2024 © - Vesti online