Nedelja 25.04.2010.
12:41
Tanjug

Darko Šarić "radio" pod pseudonimom "Zoki"

Darko Šarić - "Zoki"

 Šarićev pseudonim bio je "Zoki", Sokovićev "Gog" i "Popola", dok se u optužnici ne navodi lažno ime Željka Vujanovića.

Pripadnici grupe koju su organizovali Šarić, Soković i Vujanović prikrivali su svoj identitet koristeći pseudonime "Ronin", "Kuća, "Žuća", "Žuka", "Paolo", "Šljivo", "Ken", "Beranac", Kalipso", "Admi", "Administracija", "Jorgos", "Nindža", "Mali"...

Pored lažnih imena suorganizatori su osmislili posebne šifranike za razmenjivanje telefonskih brojeva koji su korišćeni u komunikaciji pripadnika grupe, na kojima su brojevi od 0 do 9 označavani određenim slovima abecede. Upućivanjem poruka naizgled nerazumljive sadržine pripadnici grupe su se obaveštavali o brojevima telefona koji će biti korišćeni u međusobnoj komunikaciji.

Krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike

Tako su prilikom organizacije, kupovine, skladištenja i pokušja krijumčarenja više od dve tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu koristili šifranik za razmenu brojeva telefona "MODERNSTIL", u kom je svako slovo imalo svoj broj. Prema tom šifraniku, M je broj 1, O je 3, D je 5, E je 7, R je 9, N je 0, S je 2, T je 4, I je 6, L je 8.

Pripadnici grupe su brojeve telefona međusobno slali u tekstualnim porukama naizgled nerazumljive sadržine kao što je jedna od otkrivenih poruka "DTRMMIRTDTOM", koja predstavlja telefonski broj u Argentini.

Pored ovog vida komunikacije, pojedini pripadnici grupe služili su se i Internetom, tako što su preko i-mejl adrese "Drugari 1978" na serveru Gmail detajlno prenosili informacije o dešavanjima u Južnoj Americi.

U delu presretnute komunikacije izdvaja se poruka koja se odnosi na probleme sa prebacivanjem kokaina sa jahte "Maui" na prekookenski brod "Pigros", koje je dva puta propalo, pre nego je definitivno sprečeno 15. oktobra 2009. godine, kada je urugvajska policija zaplenila kokain.

Loše vreme stopiralo pretovar droge

"Ođe je katastrofa sve smo dali Nindži a on dva dana sa tim tamo ovamo i sinoć se zamalo podavili oluja bila tako da posla nema...", navodi se u mejl poruci u vezi sa krijumačrenjem kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

U optužnici se precizira da je pretovar kokaina prvi put propao zbog procene da je lako uočljiva luksuzna jahta od 265.000 američkih dolara, koju je pripadnik grupe kupio specijalno za tu namenu, prišla prekookeanskom brodu "Pigros" previše blizu, a plan je bio da se kokain prebaci gumenim čamcima.

Drugi put pretovar je odložen zbog loših vremenskih uslova na moru, kada je u nevremenu izgubljen jedan pomoćni gumeni čamac sa pomenute jahte.

Konačno ostvarenje ovog plana bilo je sprečeno 15. okrtobra 2009. godine, kada je intervencijom urugvajske policije u luci Rio Santa Lucia, Santiago Vasquez, u blizini grada Montevideo, zaplenjeno nešto više od 2.174 kilograma kokaina, čistoće od 74 do 97 procenata i uhapšen vlasnik jahte hrvatski državljanin Anastazije Martinčić.

Akcija urugvajske policije u Rio Santa Luciji, kad je zaplenjeno više od dve tone kokaina
 

Jahta je prethodno, uz pomoć gumenih čamaca, na ugovorenom mestu natovarena kokainom u vodama Argentine, u noći između 12. i 13. oktobra. Zatim je otplovila za Urugvaj, gde je drogu trebalo da preuzme optuženi Miloš Cajić, prvi oficir prekookenskog broda "Pigros", kojim je dalje trebalo da bude prebačena preko Atlanskog okeana do Evrope.

Zaplena kokaina u Italiji

Osim ove zaplene, u optužnici je opisana i zaplena oko 235 kilograma kokaina od pripadnika Šarićeve grupe u italijanskom gradu Tirenija 19. januara 2009. godine, kada su uhapšena tri pripadnika, protiv kojih se vodi postupak u Italiji, dok su ostali tada uspeli da pobegnu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 12. aprila pomenutu optužnicu protiv Darka Šarića i još 19 osumnjičenih, zbog sumnje da su krijumčarili kokain tokom 2009. godine na teritoriji Srbije, zapadne Evrope i Južne Amerike.

O stupanju optužnice na pravnu snagu, posle čega će biti zakazan početak suđenja, odlučiće sudsko veće sa sudijom Sinišom Petrovićem na čelu, pošto razmotri njene navode po službenoj dužnosti, kao i prigovore branilaca optuženih.

Od 20 optuženih u Srbiji, sedam je u bekstvu i njema bi trebalo da se sudi u odstustvu, protiv trojice osumnjičenih za pripadništvo grupi postupak je razdvojen i još je u fazi istrage, a više lica je pod istragom u Argentini.

2024 © - Vesti online