Petak 13.03.2015.
08:12
Lj. Ivanović - Vesti

Odsecanje glava ne interesuje tužioca

Srna/AP
Borac za istinu: Mirsad Kebo

Inicijator istrage Mirsad Kebo smatra da je tužilaštvo brzopleto donelo odluku i da zapravo nije ni pregledana ozbiljno dokumentacija.

- Ne može se za ovako kratko vreme napraviti uvid u dokumentaciju koja im je dostavljena. Dokumentacija govori o kompleksnim odnosima i to treba izučiti. Sumnjam da je postupajući tužilac bio u prilici da to sve sagleda - rekao je Kebo i najavio žalbu.

Predmeti skupljaju prašinu

Nikola Špirić je istakao da su mnogi predmeti stigli iz Haškog tribunala s oznakom A ili B, što znači da to nisu završeni slučajevi, već da treba da se nastavi s procesuiranjem. Međutim, upozio je Špirić, ti predmeti "skupljaju prašinu" i Tužilaštvo BiH neće da ih procesuira.

Kebo smatra i da je tužilac očigledno bio pod pritiskom.

- Mogu govoriti samo o svom ličnom utisku da je to jedna iznuđena odluka, a ne rezultat temeljnog sagledavanja dostavljenog materijala - smatra Kebo.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, rekao je da je postupajući tužilac doneo odluku na osnovu analize materijala koje je dostavio bivši potpredsednik Federacije BiH.

- Istu odluku Tužilaštvo BiH je donelo i za Sakiba Mahmuljina, nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH, s tim da se protiv Mahmuljina u Tužilaštvu vodi predmet nevezan za Kebinu prijavu - pojasnio je Grubešić.

Da podsetimo, Mirsad Kebo je tužilaštvu podneo obimnu dokumentaciju zbog sumnje da je počinjeno krivično delo neprijavljivanja ratnog zločina nad srpskim civilima u mestu Vozuća, opština Zavidovići. Dokumentacija se odnosila na Sakiba Mahmuljina, tadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH, i Šefika Džeferovića, načelnika Centra službi bezbednosti Zenica.

Duško Vukotić, predsednik Udruženja veterani Srpske, smatra da Džeferović nije dostojan obavljanja važne državne funkcije.

- Džaferović je znao za odsecanje srpskih glava, za prisustvo mudžahedina, za razna mučenja i spaljivanja u zeničkoj železari, a ipak ništa nije preduzeo - istakao je Vukotić.

Na odluku tužilaštva već stižu političke reakcije. Nikola Špirić, potpredsednik Stranke nezavisnih socijaldemokrata, izjavio je da odluka Tužilaštva o nesprovođenju istrage protiv Džaferovića predstavlja zvono za uzbunu javnosti zbog dvostrukih aršina.

- U BiH više nikog ništa ne može iznenaditi, pa tako ni ova odluka Tužilaštva, a prosto je neverovatno da postoje ljudi koji su sposobni da za dvadesetak dana pročitaju čak 15.000 stranica dokaznog materijala - istakao je Špirić.

Srbi proglašeni agresorima

Branislav Dukić, predsednik Saveza logoraša Srpske, izjavio je da odluka Tužilaštva BiH o nesprovođenju istrage protiv Džaferovića predstavlja još jedan dokaz da je međunarodna zajednica "uplela prste" u BiH.
- Sve se više bliži i pitanje deklaracije o Srebrenici, što pokazuje da je srpski narod u BiH proglašen agresorskim, a druga dva naroda žrtvama - rekao je Dukić.

 

 

 

 

2024 © - Vesti online