Petak 13.03.2015.
05:45
I. K. - Vesti

Do Srbije gas iz Makedonije

Reuters/L.B.
Skoplje niko ne pritiska: Prve cevi biće postavljene za dva dana

Reč je o prvoj etapi Klečovce-Negotino dužine od 61 kilometra, a cev je prečnika 508 milimetara. Gradnja počinje 15. marta, a rok je godinu dana. Planirano je da se potom izgradi još 60 kilometara do uključenja u grčki gasovod.

Klečovce se nalazi oko 20 kilometara vazdušnom linijom od srpske granice u opštini Preševo, a kod Negotina je termoelektrana.

Veze sa Turskim tokom

Aleksej Grivač iz ruskog Fonda nacionalne energetske bezbednosti izjavio je da gasovod kroz Makedoniju Srbiji, Mađarskoj i Austriji daje pristup Turskom toku. Grivač kaže da je Makedonija jednostavno preduzela logičan korak da obezbedi snabdevanje nezavisno od sudbine transporta gasa kroz Ukrajinu.

Makedonija sada dobija gas iz Rusije preko Bugarske i tranzitom kroz Ukrajinu, a osnovni potrošač je termoelektrana kod Skoplja. Pretpostavljalo se da će gasovod Klečovce Negotino biti izveden u okviru Južnog toka. Strojtransgaz trebalo je da gradi bugarski deo Južnog toka s lokalnim kooperantima.

Međutim, Evropska komisija je blokirala taj projekat, posle čega je Rusija odustala od Južnog toka i odlučila da gradi gasovod prema Turskoj do grčke granice, odakle bi zemlje EU i jugoistočne Evrope mogle da preuzmu to gorivo. Genadij Timčenko tada je rekao da je Strojtransgaz izašao iz projekta kad je u Bugarsku doputovao američki senator Džon Mekejn.

- On je nagovorio bugarske vlasti da se odreknu naših usluga. I mi smo izašli iz projekta da ne bi propao. Uprkos tome, ispalo je da od Južnog toka nema ništa - objasnio je Timčenko.

U to vreme su Genadij Timčenko i Strojtransgaz holdings, majka firma Strojtransgaza, pali pod sankcije SAD, ali ne i EU. Ali, Evropska komisija je izrazila sumnju u pravilnost tendera kojim je Strojtransgaz dobio posao. Međutim, navodi se, sankcije SAD ne mogu da onemoguće Strojtransgaz da obavi radove po makedonskom projektu.

Od kako je Rusija odustala od Južnog toka i dogovorila Turski tok, zemlje centralne i istočne Evrope traže mogućnost pristupa tom gasu. Tim pre što je Rusija saopštila da ni po koju cenu neće da transportuje gas preko Ukrajine nakon 2018. i 2020, kad isteknu postojeći ugovori.

Tako je premijer Mađarske Viktor Orban predložio gradnju gasovoda kroz Grčku, Makedoniju, Srbiju i Mađarsku do austrijskog Baumgartena. To je i dogovorio prilikom nedavnog susreta s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Budimpešti.

Da podsetimo, odmah posle propasti Južnog toka srpski ministar Ivica Dačić i njegov ruski kolega Sergej Lavrov saopštili su da je "dogovoreno da budući gasni projekti u regionu obavezno uključe interese Srbije." Međutim, nijedan detalj tog načelnog dogovora nije saopšten.

Rusija posle propasti Južnog toka ne želi da transport njihovog gasa ide kroz Bugarsku. Tako gasovod preko makedonske teritorije ostaje jedino rešenje za snabdevanje Srbije i očuvanje postojeće raspodele ruskog gasa u regionu, s perspektivom proširenja kapaciteta.

Pare od duga bivšoj SFRJ

Vrednost projekta je 75 miliona dolara. Makedonija će platiti samo 15 miliona, dok će ostali radovi biti izvedeni na račun duga bivšeg SSSR prema SFRJ. Narodna banka Makedonije dogovor je potpisala još 2010, a ugovor o gradnji u julu prošle godine zaključili su Strojtransgaz i Makedonski energetski resursi.

 

2024 © - Vesti online