Četvrtak 12.03.2015.
17:10
Tanjug

"Evropo imaj više razumevanja za Rusiju, inače...eto rata!"

wikimedia.org/Bundeswehr-Fotos Wir.Dienen.Deutschland
Bivši nemački kancelar Helmut Šmit pojasnio neke stvari

- To, da bi iz konflikta oko Ukrajine mogao nastati čak i vrući rat, nije potpuno isključeno - rekao je Šmit u intervjuu za nemački tabliod "Bild".

On je ocenio da da su Putinove brige usmerene manje na Ukrajinu, Poljsku ili Litvaniju, a više na Kinu, Pakistan i bivše sovjetske republike i da je, u vezi sa tim, za Putina budućnost Ukrajine manje važna. Putin je, prema Šmitovim rečima, ponovo pribavio Rusiji međunarodno poštovanje.

- Putinova politika se nama ne mora svideti, ali je moramo razumeti iz istorije i ozbiljno shvatiti - rekao je Šmit, inače peti po redu nemački kancelar i, sudeći prema anketama, najomiljeniji od svih bivših kancelara, pojavljuje se i dalje u javnosti, sa neizbežnom cigaretom, premda je pušenje u Nemačkoj skoro "proterano".

On starački mudro, bez straha, kritikuje i Evropsku uniju i kancelara Angelu Merkel i Rusiju i govori o mnogim temama, poput "kapitalizma, kao ptice grabljivice", američkog špijuniranja, ekonomske krize...

O Šmitu, koji je nedavno na univerzitetu u Atinu dobio počasni doktorat, 24. po redu, čime se uvrstio u rekordere po počasnom "dr", njegove socijaldemokrate govore kao o velikom državniku i političaru i čestitoj ličnosti od integriteta sa snagom za donošenje odluka i analitičkim sposobnostima.

Ne samo njegove socijaldemokrate, koje danas vladaju Nemačkom sa demohrišćanima kancelarke Merkel, već i sami Nemci govore da je Šmit najznačajniji kancelar u posleratnoj istoriji države.

"Sigurnost, umesto poduhvata" - mogao bi biti moto, zbog koga mu Nemci ukazuju poštovanje.

Šmit, kancelar od 1974. do 1982. godine, podelio je pre nekoliko godina šesto mesto sa zgodnim Bredom Pitom u jednoj anketi "ElitePartner.de", po kojoj svaka druga žena sanja o susretu s Džordžom Klunijem ili Barakom Obamom. On je pre par dana u svojoj novoj knjizi pod radnim naslovom "Šta sam još hteo da kažem" priznao, po prvi put javno, da je varao svoju pokojnu suprugu Loki, sa kojom je zajedno proveo u braku 68 godina.

- Imao sam vezu sa jednom drugom ženom - napisao je Šmit, citira magazin "Štern" delove njegove knjige, a mediji kažu da je ostalo u magli kada je to Šmit radio.

Šmit je, na pitanje tablioda "Bild" o postojanju te žene starački mudro odgovorio.

- Na to mogu samo da kažem da bi svi oni koji postavljaju to pitanje trebalo prvo sebe da provere - odgovorio je Šmit.

2024 © - Vesti online