Nedelja 25.04.2010.
03:52
Tanjug

Meksiko: Napadnut vladin konvoj, poginulo četvoro ljudi

Sekretar za javnu bezbednost zapadne države Mićoakan, Minerva Bautista



Među ranjenima je i državni sekretar za javnu bezbednost zapadne države Mićoakan, Minerva Bautista, čije povrede nisu opasne po život. Ona se nalazila u blindiranom vozilu.


Državni tužilac Hesus Montehano je rekao da su napadači koristili bombe, automatsko oružje kao i moći snajper kalibra 50 koji moze da probije materijale otporne na metke.


Među poginulima je dvoje telohranitelja Bautiste i dvoje prolaznika. Povređeni su uglavnom prolaznici koji su se vraćali sa regionalnog sajma, čijem otvaranju je prisustvovala i Bautista.


Ona se sa sajma vraćala u konvoju od tri vozila, koji je napadnut posle ponoći.
Identitet napadača kojih je bilo oko 20 nije poznat, a za sada su nejasni i motivi napada.


Agencija Rojters je prenela da je nasilje vezano za drogu često u Mićoakanu gde je "La familija" najmoćniji narko kartel.
Meksički narko karteli inače napadaju funkcionere koji su zaduženi za bezbednost države.


U saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova Meksika navedeno je da kukavički napad pokazuje očaj organizovanih kriminalnih bandi čiji su manevarski prostor za nezakonite radnje znatno suzbile vlasti.


Samo u petak, sedmoro policajaca i jedan 17-godišnji mladić, koji je slučajno prolazio ulicom, ubijeni su kada su naoružani napadači iz zasede napali dva policijska vozila na prometnoj raskrsnici u Sijudad Huaresu na severu Meksika, gde su česti okršaji među narkokartelima.


Šestoro ubijenih policajaca bili su pripadnici su federalne policije, a jedna policajka je iz Sijudad Huaresa, dok su još dva pripadnika policije teško povređena i nalaze se u kritičnoom stanju.


U Meksiku je u ratu narkokartela od decembra 2006. poginulo je 22.700 ljudi.

2024 © - Vesti online